fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTurska nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

Turska nastavlja da bude strateški partner Crne Gore

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Turska je prepoznata kao strateški partner Crne Gore, saopštio je ministar finansija Novica Vuković i dodao da saradnju treba intenzivirati i dodatno konkretizovati, u cilju veće operativnosti.

Vuković se sa saradnicima sastao sa ambasadorom Turske u Crnoj Gori Barišom Kalkavanom i njegovim timom, kako bi razgovarali o aktuelnoj saradnji dvije države i planovima za buduće projekte u oblasti finansijskog, odnosno bankarskog sektora, zdravstva, obrazovanja, ali i snaženja institucionalnih kapaciteta.

“Ističući zadovoljstvo zbog tradicionalno prijateljskih odnosa dvije zemlje, koje se, između ostalog, reflektuje i kroz prisustvo velikog broja turskih investitora u Crnoj Gori, Vuković je istakao da će u fokusu rada Ministarstva finansija u narednom periodu biti očuvanje atraktivnosti poslovnog ambijenta i otvorenost u snaženju partnerstva sa reputabilnim partnerima, koji će doprinijeti valorizaciji velikih razvojnih potencijala koje Crna Gora ima”, navodi se u saopštenju.

Kalkavan je, kako je saopšteno iz Ministarstva, ukazao na investicionu atraktivnost Crne Gore koja, uz zajednički rad, može postati regionalni centar za najveće turske korporacije.

On je naveo da je upravo sa tim ciljem i formirana Turska privredna komora, te da je namjera turske strane da podrškom u dijelu dodatne profesionalizacije i jačanja institucionalnih kapaciteta, kroz projekte poput izgradnje Centra za obuku, doprinese dodatnom otvaranju crnogorskog tržišta i snaženju konkurentnosti.

Kalkavan je podsjetio na zainteresovanost investitora iz matične zemlje da veliki kapital investiraju u otvaranje nove banke na crnogorskom tržištu, kao i izgradnju visokoprofesionalizovane klinike i univerziteta.

Na sastanku su razmijenjene i informacije o statusu realizacije pojedinih projekata, kao i iskustva u poslovanju najvećih turskih kompanija koje imaju predstavništva u Crnoj Gori.

Dogovoreno je da se današnji, veoma konstruktivan, razgovor, nastavi i na nivou operativnih timova, kako bi se otvorene teme u što kraćem roku adresirale.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije