fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTražiti zamjenu za proizvodnju električne energije iz TE

Tražiti zamjenu za proizvodnju električne energije iz TE

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Neophodno je što prije krenuti u realizaciju svih energetskih rješenja koja bi zamijenila proizvodnju električne energije u količini za koju je do sada zadužena Termoelektrana (TE) Pljevlja, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić na sastanku sa predstavnicima Elektroprivrede (EPCG).

On smatra da ne treba gajiti iluziju i širiti lažne nade da će dugo još nakon 2030. godine biti isplativa proizvodnja električne energije u termoelektranama.

„Gasovod jadransko-jonskim putem, pa i onaj koji bi od Prijepolja išao preko Pljevalja i gasna elektrana u zaleđu Bara, samo su neka od rješenja u koja moramo ući. Moramo napraviti viševarijantni energetski sistem i nemamo vremena za gubljenje“, poručio je Krivokapić.

On je podsjetio na značaj koji EPCG ima za sveukupni razvoj Crne Gore i dodao da je Vlada spremna da podrži sve projekte u oblasti energetike, jer je električna energija proizvod koji je tražen i ima budućnost.

„Biti energetski bogat, znači biti ekonomski moćan. Važno je sve projekte u potpunosti pripremiti po standardima koje diktira EU, da se ne bi dešavalo da postoji obezbjeđena kreditna linija, a nema spremnih projekata. Novca će uvijek biti za prave projekte u oblasti zelene energetike“, saopštio je Krivokapić.

On je naveo da postoje sasvim dovoljne pretpostavke da se realizuje investiranje u oblasti energetike na sjeveru i jugu Crne Gore, gdje bi se instaliranjem vjetro i solarnih elektrana postigao i ekonomski balans koji trenutno ne postoji između te dvije regije.

Predsjednik Odbora direktora EPCG, Milutin Đukanović, katastrofalnim je označio stanje u kojem je novo rukovodstvo zateklo kompaniju.

„Pravo je čudo kako su prethodna uprava i vlast uspjeli da sruše kult rada i da ne iskoriste nevjerovatne potencijale. Bez obzira na nanesenu štetu, mi ćemo ostvariti visoka očekivanja. Iskreno mislim da uz zelenu transformaciju, možemo da budemo lokomotiva razvoja svih ostalih privrednih segmenata u Crnoj Gori“, poručio je Đukanović.

On je podsjetio na visoku društvenu odgovornost koju je pokazala nova uprava EPCG, koja je odmah po stupanju na funkciju, dobit firme iz prošle godine stavila na raspolaganje državnom budžetu, te da iz društveno korektnog odnosa nijesu željeli da dovode u pitanje socijalnu sigurnost građana koji imaju dugovanja po osnovu utroška električne energije.

Đukanović je kazao da je, u funkciji što efikasnijeg donošenja i realizovanja projekata u elektroenergetskom sektoru, EPCG formirala multidisciplinarnu komisiju, jer se radi o složenim i skupim investicijama.

„Pohvaliću se da smo za projekte Solari 3000+ i Solari 500 + već nakon dva mjeseca raspisali javni poziv za finansiranje, u ukupnom iznosu od oko 30 miliona EUR. Već je osam finansijskih institucija pokazalo interesovanje za finansiranje ovih projekata”, rekao je Đukanović.

On je dodao da je obilježen veliki broj lokacija koje se planiraju za izgradnju solarnih elektrana i vjektroelektrana, kao i da se u septembru očekuje početak radova na vjektroelektrani Gvozd, proizvodnog kapaciteta od preko 50 megavata.

“Do kraja oktobra očekujemo da ćemo završiti redigovani projekat za hidroelektranu (HE) Komarnica, a sa Republikom Srpskom se razgovaralo o kompnezaciji za Bilećko jezero i HE Sutorina“, objasnio je Đukanović.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, saopštio je da je novi menadžment kompanije za protekla četiri mjeseca uspio da popravi imidž kompanije ne samo iz finansijskog ugla, već i iz perspektive potrošača.

On je dodao da se menadžment, zarad novog načina upravljanja, unaprijed odrekao otpremnina i mnogih pripadajućih privilegija.

„Pokazali smo visoku društvenu odgovornost. Finansirajući asfaltiranje mnogih lokalnih puteva i pomažući ustanove zdravstvenog sistema, vraćamo dug prema zdravstvu i infrastrukturi i trudimo se da Crna Gora bude zdravija i ljepša. Brojne su sportske organizacije u Crnoj Gori čiji smo sponzori i finansijeri“, kazao je Rovčanin.

Ministar poljorprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Aleksandar Stijović, govorio je o rješavanju problema oko Bilećkog jezera, čijih se 24 odsto sliva nalazi na teritoriji Crne Gore, a ostalim dijelom u Republici Srpskoj, kao i o poribljavanju nikšićkih akumulacionih jezera koje bi trebalo da se obavlja u saradnji resornog Ministarstva, Opštine Nikšić i EPCG.

Glavni finansijski direktor EPCG, Miro Vračar, upoznao je predstavnike Vlade sa iznosima dugovanja koja budžetski potrošači imaju prema kompaniji, ali i sa dugom u iznosu od 13,5 milona EUR koji je napravila firma Montenegrobonus, a prethodna Vlada dug preuzela na sebe i aneksom ugovora prolongirala otplatu do 2026. godine.

Vračar očekuje da će to i slična budžetska dugovanja biti što prije riješena u korist EPCG, kako bi kompanija dobila potreban finansijski input koji bi joj omogućio da do kraja sprovede ambiciozne planove novog menadžmenta.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije