fbpx
NaslovnicaMINA BusinessTražiće rješenje da nadomjeste troškove poslodavaca

Tražiće rješenje da nadomjeste troškove poslodavaca

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fokus Radne grupe za analizu fiskaliteta i parafiskaliteta na rad, koja je formirana u martu, biće na pronalaženju optimalnog rješenja kojim bi se u velikoj mjeri nadomjestili troškovi za poslodavca nastali povećanjem minimalne zarade.

To će se, kako je saopšteno iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, naročito odnositi na mikro i mala preduzeća u kojima je zaposleno najviše radnika koji primaju minimalnu zaradu.

“Pri tome je potrebno voditi računa o dugoročnoj stabilnosti i održivosti javnih finansija u uslovima sprovođenja mjera fiskalnog prilagođavanja, a u cilju smanjenja deficita javnih finansija i javnog duga”, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je Radna grupa počela sa radom u aprilu, a trenutno se razmatraju svi predloženi scenariji socijalnih partnera.

“Sveobuhvatna analiza uticaja povećanja minimalne zarade i smanjenja poreskog opterećenja rada biće osnov za donošenje odluka, a u skladu sa sporazumom svih socijalnih partnera“, dodaje se u saopštenju.

Predviđeno je da se rezultati Radne grupe prezentuju Savjetu za konkurentnost i Socijalnom savjetu u trećem kvartalu.

Radna grupa je, kako su podsjetili, formirana rješenjem Ministarstva ekonomskog razvoja 22. marta.

Radnom grupom koordinira Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, a njeni članovi su, osim predstavnika tog resora, i predstavnici Unije poslodavaca (UPCG), Unije slobodnih sindikata (USSCG), Saveza sindikata (SSCG), Sekretarijata savjeta za konkurentnost, Montenegro biznis alijanse (MBA) i Privredne komore (PKCG).

„Kako su se socijalni partneri usaglasili oko uvećanja minimalne zarade na iznos od 250 EUR, cilj Radne grupe je pronalaženje optimalnog rješenja kako bi se unaprijedio standard zaposlenih sa minimalnom zaradom, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnost privrede, kao i da se postigne neutralan efekat na budžet“, navodi se u saopštenju.

Osnovna pretpostavka od koje se polazi u analizi je da povećanje minimalne zarade povećava troškove za poslodavca po zaposlenom sa minimalnom zaradom, uz već visoko poresko opterećenje na rad.

Najčitanije

Pokrenut disciplinski postupak protiv Sutjeske i Simića

Podgorica, (MINA) - Disciplinska komisija pokrenula je danas disciplinski postupak protiv Sutjeske zbog slabe...
policija, Podgorica