fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze snažno porasle

Svjetske berze snažno porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama snažno su porasle nadoknadivši sve gubitke od prošle sedmice, jer ulagači očekuju nove ekonomske podsticaje nakon predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Na Wall Streetu je Dow Jones porastao 6,9 odsto na 28.323 boda, dok je S&P 500 skočio 7,3 odsto na 3.509 poena, a Nasdaq indeks devet odsto na 11.895 bodova, prenosi Hina.

U fokusu ulagača bili su predsjednički izbori u SAD-u, a cijene dionica su snažno porasle, iako se do kraja radne sedmice nije znalo da će pobijediti demokratski izazivač Joe Biden.

Uprkos napetostima u vezi prebrojavanja glasova, kao i porukama predsjednika Donalda Trumpa da mu demokrati pokušavaju ukrasti pobjedu i prijetnjama sudom, berzanski indeksi su zabilježili najveći sedmični skok od aprila.

To se zahvaljuje nadi ulagača da će na izborima za Senat republikanci zadržali većinu, premda se očekivalo da će je osvojiti demokrati.

Stoga bi Kongres mogao ostati podijeljen između dvije stranke, jer demokrati drže većinu u Predstavničkom domu.

To znači da će ubuduće biti teško sprovesti velike zaokrete u politikama.

Zahvaljujući tome, splasnula su strahovanja od značajnih promjena politika, na primjer da bi nova vlast u Bijeloj kući mogla povećati poreske stope ili postrožiti regulaciju u vezi velikih tehnoloških kompanija.

S druge strane, podijeljeni Kongres znači i da bi novi paket fiskalne podrške privredi mogao biti znatno manji nego u slučaju da su demokrati dobili kontrolu u parlamentu.

No, ulagači se nadaju da će, nastave li se natezanja u Kongresu oko podsticajnih mjera, američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), reagovati i povećati likvidnost na finansijskim tržištima, što bi dodatno podstaklo tržište dionica.

Nakon dvodnevne sjednice, čelnici Fed-a su poručili da monetarna politika ostaje nepromijenjena i ponovili da će učiniti sve što bude potrebno kako bi podržali oporavak ekonomije od koronakrize.

Među najvećim dobitnicima je bio tehnološki sektor, koji ove godine predvodi po dobicima.

Snažno je porastao i S&P indeks zdravstvenog sektora, jer je malo vjerovatno da će se nešto promijeniti u zdravstvenoj politici.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je šest odsto na 5.910 bodova, dok je frankfurtski DAX skočio osam odsto na 12.480 poena, a pariski CAC 7,95 odsto na 4.960 bodova.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je porastao 5,9 odsto na 24.325 bodova.

Najčitanije