fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSvjetske berze snažno porasle

Svjetske berze snažno porasle

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama ove sedmice su snažno porasle, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 dostigli rekordne vrijednosti, jer su ulagači optimistični u vezi sa ekonomskim oporavkom, nakon što je Kongres prihvatio novi paket fiskalnih podsticaja.

Na Wall Streetu je Dow Jones skočio 4,1 odsto na rekordnih 32.778 bodova, ostvarivši najbolju sedmičnu izvedbu u ovoj godini.

I S&P 500 je dostigao novi rekord, ojačavši 2,6 odsto na 3.943 boda, prenosi Hina.

Nasdaq indeks je uspio da nadoknadi dio gubitaka zabilježenih u prethodne tri sedmice, ojačavši 3,1 odsto na 13.319 bodova, prenosi SEEbiz.

Rekordne vrijednosti Dow Jones i S&P 500 indeksa rezultat su dobrog raspoloženja na tržištu, nakon što je Kongres izglasao paket novih fiskalnih podsticaja, a američki predsjednik, Joe Biden, u četvrtak potpisao zakon o pomoći privredi vrijedan ukupno 1,9 biliona USD.

Taj paket fiskalnih podsticaja, drugi od izbijanja koronakrize, između ostalog uključuje 400 milijardi USD, kako bi veći dio Amerikanaca primio 1,4 hiljade USD pomoći, zatim 350 milijardi za pomoć saveznim i lokalnim vlastima, kao i veća izdvajanja za program vakcinisanja.

Ulagači se nadaju da će ti podsticaji, zajedno s ubrzanjem procesa vakcinisanja protiv Covida-19, uskoro dovesti do normalizacije društvenog života, kao i snažnog oporavka ekonomije.

“Više kamatne stope i manje popustljive monetarne politike sada se smatraju jedinom preostalom prijetnjom za ulaganje u rizičnu imovinu. No, s usvajanjem paketa fiskalnih poticaja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i zadivljujućim napretkom vakcinisanja u SAD-u, brojni ostali ključni rizici od sve su manjeg značaja”, smatra strateg pri Bank of America Ralf Preusser.

Ipak, rast prinosa na američke državne obveznice i dalje zabrinjava investitore.

Posljednjih sedmica ti prinosi su dostigli najviše vrijednosti za godinu, jer ulagači očekuju ubrzanje oporavka ekonomije, a time i jačanje inflacije.

U petak su prinosi na desetogodišnje državne obveznice iznosili 1,64 odsto, što je njihova najviša vrijednost od februara prošle godine.

Strahovanja od jačanja inflacije nešto su ublažena nakon što je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u februaru porasle 0,4 odsto, nakon rasta u januaru od 0,3 odsto, što je u skladu s očekivanjima analitičara.

Nasdaq, koji je pun tehnoloških dionica, nadoknadio je velik dio gubitaka od prethodnih sedmica, zabilježenih zbog rotacije kapitala iz tehnološkog u cikličke sektore, kao što su finansijski, energetski i industrijski, koji bi trebalo da se brže oporave kada se ekonomija otvori.

Iako je još početkom sedmice bio u području korekcije, odnosno više od deset odsto ispod svoje prethodne rekordne vrijednosti, sada je od tog rekorda udaljen manje od pet odsto.

Međutim, brz rast obvezničkih prinosa i dalje navodi investitore da se povlače iz tehnološkog sektora.

I na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle, zahvaljujući nadi u ubrzanje oporavka privrede.

Tako je londonski FTSE indeks porastao 1,9 odsto na 6.761 bod, dok je frankfurtski DAX skočio četiri odsto na 14.502 poena, a pariški CAC 4,5 odsto na 6.046 boda.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je porastao 2,95 odsto na 29.717 bodova.

Najčitanije