fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSuđenje Mugoši se nastavlja 30. maja

Suđenje Mugoši se nastavlja 30. maja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Na glavnom pretresu na suđenju bivšem gradonačelniku Podgorice, Miomiru Mugoši, zbog zloupotrebe službenog položaja u slučaju Carine, danas su saslušana četiri svjedoka.

Na narednom ročištu, koje je zakazano za 30.maj, u podgoričkom Višem sudu biće saslušano pet svjedoka.

Na današnjem ročištu saslušani su Nada Mugoša, Dragica Vidić, Duško Vojinović i Marko Radunović, koji su ostali pri ranijim izjavama koje su dali pred specijalnim tužiocem 2017. godine.

Tužilac, advokati odbrane i sutkinja Vesna Pean nijesu imali dodatna pitanja za Nadu Mugošu i Vojinovića.

Za slučaj Carine, kojim je budžet Glavnog grada oštećen za 6,7 miliona EUR, prvo je optužen Miomir Mugoša. Zbog nedostatka dokaza protiv nekadašnjeg prvog čovjeka Podgorice, tužilaštvo je usred suđenja proširilo istragu, a potom i optužnicu.

Miomir Mugoša se tereti da je 2007. zloupotrijebio položaj tako što je bez odluke lokalnog parlamenta omogućio prodaju vrijednog zemljišta od 15,2 hiljade kvadrata na Starom aerodromu.

Istraga protiv bivšeg gradonačelnika Podgorice pokrenuta je nakon što su vještaci uradili procjenu štete nastale 2007. godine u poslu koji je Opština sklopila sa kompanijom Carine, čiji je vlasnik Čedomir Popović.

Vidić je, odgovarajući na pitanja tužilaca, kazala da je Nacrt odluke o prodaji zemljišta pripremala sa Službom gradonačelnika, odnosno Nadom Stanišić i da je taj dokument sačinjavala prema obrascu.

Ona je kazala da je prilikom sačinjavanja Nacrta raspolagala sa svom potrebnom dokumentacijom – zahtjevom stranke, listovima nepokretnosti, kopijama plana, rješenjem o parcelizaciji i zaključkom Vlade koji se odnosio na vojni kompleks koji je bio u neposrednoj blizini zemljišta.

Kada je u pitanju cijena koju je navela za zemljište, Vidić je rekla da je to uradila po instrukcijama koje je usmeno dobila od Službe gradonačelnika.

Vidić je, odgovarajući na pitanja odbrane, rekla da nije imala bilo kakvu komunikaciju sa Miomirom Mugošom niti da je prisustvovala nekom sastanku gdje je i on bio prisutan povodom navedenog slučaja.

Ona je kazala da je kao pravnik imala zadatak da samo priprema dokumentaciju.

Radunović, koji je bio član Komisije za procjenu, rekao je da u Crnoj Gori od 2007. do 2011. godine nije bilo zvanične metodologije za obavljanje procjene, ali da se smatralo da je jedino ispravna bila uporedna metoda priliko koje se upoređuju slične nepokretnosti.

On je rekao da su prvo došli do cijene od 155 EUR po metru kvadratnom, ali da je kasnije uvažen prigovor i cijena, zbog dodatne infrastrukture, povišena na 165 EUR.

Miomir Mugoša je ranije odbio da pregovara o potpisivanju sporazuma o priznanju krivice u slučaju Carine.

Najčitanije