fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStrah od recesije spustio cijene nafte ispod 95 USD

Strah od recesije spustio cijene nafte ispod 95 USD

London, Njujork, (MINA-BUSNESS) – Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima ispod 95 USD pod pritiskom straha od recesije i ponovnog rasplamsavanja zaraze covidom 19 u Kini, koji su podstakli zabrinutost za potražnju.

Na londonskom tržištu se barelom nafte nakon podne trgovalo po 1,63 USD nižoj cijeni nego na zatvaranju u ponedjeljak, od 94,56 USD. Na američkom tržištu cijena mu je pala 1,88 USD, na 89,31 USD.

Tržišta su u utorak zabrinule sumorne prognoze za svjetsku ekonomiju, prenosi SEEbiz.

Predsjednik Svjetske banke David Malpass i direktorica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva upozorili su u ponedjeljak na pojačani rizik od globalne recesije, istaknuvši problem tvrdokorno visoke inflacije.

„Na tržištima jača pesimizam”, rekao je stručnjak OANDA-e Craig Erlam, a Naeem Aslam iz Avatrade ukazuje na niz upozorenja o posustajanju rasta svjetske privrede.

Upravo je strah od recesije spustio cijene nafte s nivoa od 147 USD koju je bila dostigla na početku ruske invazije na Ukrajinu, podstaknuta strahovanjima za snabdijevanje iz Rusije u uslovima oštrih sankcija Moskvi.

Pritisak cijenama bilo je i moguće dalje slabljenje potražnje u Kini nakon što su vlasti zbog ponovnog rasta broja zaraženih covidom 19 pojačale testiranje na koronavirus u Šangaju i drugim velikim gradovima.

Potražnju koči i jaki dolar, koji je dostigao najviši nivo u više godina, smanjujući kupovnu moć kupaca s ostalim valutama.

Značajniji pad cijena spriječilo je tijesno snabdijevanje i najava Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, uključujući Rusiju, da će od novembra sniziti ciljani nivo proizvodnje za dva miliona barela dnevno.

U odvojenom izvještaju je OPEC objavio da je barel korpe nafte njenih članica u ponedjeljak koštao 99,13 USD, što znači da je poskupio 1,7 USD.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...