fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStijović prilikom posjete šavničkom kraju iznio niz neistina

Stijović prilikom posjete šavničkom kraju iznio niz neistina

Šavnik, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Aleksandar Stijović je, prilikom posjete poljoprivrednicima u šavničkom kraju, koja nije ni bila najavljena Opštini Šavnik, iznio niz neistina, saopštili su iz te lokalne samouprave.

Iz Opštine Šavnik su reagovali povodom, kako su kazali, neistinitih navoda Stijovića prilikom posjete šavničkim poljoprivrednicima u srijedu.

„Stijović je posjetio šavnički kraj, o čemu smo informisani iz medija. Iako smo u više navrata pokušali da stupimo u kontakt sa Kabinetom i samim ministrom, naši pokušaji ostali su bez ikakvog odgovora. Stoga nijesmo iznenađeni što je posjeta Stijovića Šavniku realizovana bez najave i bez posjete Opštini Šavnik“, navodi se u saopštenju.

Iz te lokalne samouprave su kazali da se u saopštenju koje je objavljeno nakon posjete navodi da je Stijović predstavio poljoprivrednicima način na koji mogu ostvariti podršku kroz agrobudžetske mjere, naglasivši da će u narednom budžetu podrška prema proizvođačima, naročito u stočarskom sektoru, biti još snažnija.

„Imajući u vidu da je od trenutka kad je Stijović preuzeo kormilo Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, navedena podrška u cjelosti izostala, cijenimo da najava njenog osnaživanja mora biti pomak, jer će krenuti od nule“, rekli su iz Opštine.

Predstavnici rukovodstva Šavnika su podsjetili da je upravo po nalogu tog Ministarstva ukinut šavnički Agro biznis centar i brojnim urgencijama zatraženo vraćanje vozila koja su služila za njegovo funkcionisanje, a koja su bila dodijeljena na korišćenje šavničkoj opštini od prethodnog ministarstva.

„I pored iskaznog razumijevanja Opštine da u budžetu Ministarstva nema sredstava za finansiranje zarada zaposlenih u Agro biznis centru, upravo bi dokaz podrške razvoju poljoprivrede kroz rad Agro biznis info centra bio produženje odobrenja korišćenja vozila“, smatraju u Opštini.

U saopštenju Ministarstva se, kako podsjećaju, navodi i da je Stijović iskazao punu opredijeljenost tog Vladnog resora da se u skladu sa procedurama u najkraćem roku pruži podrška za rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i ruralne infrastrukture.

„Navedena opredijeljenost Ministarstva je začuđujuća ukoliko se ima u vidu činjenica da je Opština Šavnik u avgustu ove godine uputila dopis sa razrađenim projektima koji imaju za cilj rješavanje problema vodosnabdijevanja, a na koji do danas nije odgovoreno, dok Stijović kreće da rješava infrastrukturu u novembru, mjesecu koji je apsolutno neprikladan za takve inicijative“, navodi se u saopštenju Opštine.

Oni su podsjetili da je šavnička opština, upravo zbog kašnjenja u realizaciji mjera iz Agrobudžeta države, obezbijedila gotovo 100 hiljada EUR iz svog budžeta za razne vidove podrške poljoprivrednicima iz tog kraja.

U Opštini tvrde i da Ministarstvo nije dalo svoj dopinos sanaciji štete dok su gorjela šavnička imanja, za koje je ta lokalna samouprava obezbijedila na stotine cistijerni o svom trošku.

„Ministarsvo nije reagovalo ni dok su cijene stočne hrane vrtoglavo rasle, a Opština pomagala šavnička gazdinstva. Nije reagovalo ni kada poljoprivrednici nijesu imali sa čim da prehrane stoku, a Opština pružila novčanu podršku stočarima u iznosu od 60 hljada EUR“, precizirali su iz Opštine.

Korektno bi, kako smatraju, bilo i da Stijović umjesto što obećava nove kilometre asflata, pojasni mještanima Komarnice, Godijelja i Bijele šta je sa kilometrima asfalta za koje je Opština aplicirala kod IFADA-a, a koje ne može da realizuje jer još nije poznata odluka ministra po podnijetim aplikacijama.

U Opšitni pitaju i kada će doći odgovori na njihove nove zahtjeve, jer su u međuvremenu radili na izradi projektne dokumentacije koja ima za cilj rješavanje problema vodosnabdijevanja u bezvodnim šavničkim selima i rekonstrukciju i adaptaciju seoskih puteva, za koje traže izvore finansiranja.

„Dok inicijative koje je Opština Šavnik uputila Ministarstvu ostaju neodgovorene, ist taj resor ukida uspostavljene mehanizme podrške poljoprivrednicima, uz tvrdnju da Opština nije imala nikakvu inicijativu“, navodi se u saopštenju.

Opština Šavnik će, prema riječima njenih predstavnka, kao odgovorna gradska uprava, nastaviti da radi ono što je njen primarni zadatak i svrha postojanja, a to je da bude servis i podrška Šavničanima.

„Pozivamo Stijovića i Ministarstvo na čijem je čelu da nam se pridruži u toj misiji“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije