fbpx
NaslovnicaMINA BusinessStandardizacijom do povoljnog poslovnog ambijenta

Standardizacijom do povoljnog poslovnog ambijenta

Tivat, (MINA-BUSINESS) – Vlada će, preko nacionalnih tijela za standardizaciju, težiti da konstantno ostvaruje benefite koji će se odraziti na kreiranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje, saopštila je ministarka ekonomije Dragica Sekulić.

Ona je u Tivtu, na otvaranju dvodnevne Balkanske konferencije o standardizaciji, kazala da ta manifestacija ima za cilj da integralno promoviše značaj sistema standardizacije kao i benefita od primjene standarda.

„Institut za standardizaciju Crne Gore (ISCG) je definisao ciljeve koji su usmjereni ka uspješnom zastupanju interesa crnogorske privrede stremeći stvaranju uslova za unapređenje crnogorske konkurentnosti u globalnom privrednom ambijentu“, rekla je Sekulić.

Ona je, kako je saopšteno iz Službe predsjednika tivatske Opštine, navela da se pihvatanjem kvaliteta i društvene odgovornosti kao radne kategorije koja istovremeno predstavlja filozofiju i praksu, stvara klima međusobnog povjerenja i saradnje pri čemu raspoložive resurse treba usmjeriti na stvaranje najpovoljnijeg ambijenta za poslovanje.

„Jedino na taj način moguće je izgraditi sistem dugoročnog stvaranja vrijednosti“, dodala je Sekulić.

Konferenciju organizuje Opština Tivat i ISCG.

Predsjednik Opštine Tivat, Siniša Kusovac, kazao je da očekuje da će tokom dva dana učesnici konferencije konstruktivnim predlozima, sugestijama i idejama dovesti do još boljih rješenja u oblasti standardizacije.

Predsjednik Upravnog odbora ISME, Milana Vukčevića, kazao je da je do sada donijeto više od 20 hiljada crnogorskih standarda i srodnih dokumenata koji su potpuno usaglašeni sa međunarodnim i evropskim standardima.

„ISCG je potpisao sporazume o poslovno-tehničkoj saradnji sa više nacionalnih tijela kao i ugovore o prodaji standarda sa britanskim, njemačkim i francuskim institutima za standardizaciju“, rekao je Vukčević.

On je dodao da je osnovano 17 tehničkih komiteta i ostvaren značajan nivo članstva u međunarodnim i evropskim organizacijama za standardizaciju.

„Na taj način stvorena je baza za transpovonanje EU direktiva i omogućeno usaglašavanje nacionalne legislative sa pravnim tekovinama EU“, saopštio je Vukčević.

Konferencija je nastavak prethodnih aktivnosti čiji je glavni cilj promocija značaja sistema standardizacije kako za Crnu Goru tako i za cijeli region.

Najčitanije