fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSpriječen pokušaj sajber prevare

Spriječen pokušaj sajber prevare

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Izvršni direktor Elektroprivrede (EPCG), Nikola Rovčanin, tvrdi da je, kriminalnim sajber djelovanjem i falsifikovanjem dokumenata i pečata kompanije, neko pokušao da sa njenog računa prenese 400 hiljada EUR na jedan račun u Briselu.

Rovčanin je na svom Facebook profilu napisao da je obaviještena policija i podnijeta krivična prijava, kao i da se očekuje hitna i brza akcija otkrivanja počinilaca.

“Nikako slučajno, baš u ovom trenutku društveno-političke krize, u četvrtak oko devet sati ujutru, kriminalnim sajber djelovanjem, koje je propraćeno falsifikovanjem dokumenata, pečata EPCG, mog potpisa i službenog mejla, pokušano je da se sa računa kompanije prenese 400 hiljada EUR na jedan račun u Briselu”, naveo je Rovčanin na svom Facebook profilu.

On je dodao da je sa lažnog mejla, koji je naizgled imao iste karaktere kao njegov službeni, te posebno lažno kreiranog mejla finansijskog direktora, uz falsifikovane naloge ovjerene loše falsifikovanim pečatom i potpisom, te telefonskim pozivom upućenim banci od osobe koja se lažno predstavila kao izvršni direktor EPCG, izdat je nalog za hitan prenos sredstava, a u manuelnoj proceduri koju kompanija ne koristi.

“Naizgled savršeno i organizovano kriminalno djelovanje sa ciljem moje kompromitacije i nanošenje štete kompaniji je spriječeno. Podnijeta je krivična prijava, obaviještena policija i očekujemo hitnu i brzu akciju otkrivanja počinilaca”, porzčio je Rovčanin.

On smatra da je vrlo simptomatično da se baš u ovom trenutku pokušava napraviti takav udar.

“Svakome mora biti jasno da se ljudi koji imaju čiste ruke, čiste namjere i koji su čistog obraza ne mogu kompromitovati. Nastavljamo da radimo u interesu građana, jačanjem proizvodnih kapaciteta kompanije i čuvanjem energetske stabilnosti države”, poručio je Rovčanin.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije