fbpx
NaslovnicaGlavna vijestSpajić: Za budžet sa amandmanima potrebno zaduženje

Spajić: Za budžet sa amandmanima potrebno zaduženje

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada je koncipirala budžet za narednu godinu koji može da se finansira bez problema iz depozita, saopštio je minstar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić i dodao da bi svaki dodatni amandman morao da ide na neto zaduženje.

„Svaki dodatni amandman, od parlamentarne većine, manjina ili bilo koga, moraće da ide na neto zaduženje, jer smo napravili plan po kome mi sebe možemo da finansiramo naredne godine bez problema, iz depozita koje imamo. Međutim, sa amandmanima, to više neće biti slučaj“, rekao je Spajić na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, na kojoj je danas nastavljena rasprava o budžetu i propratnim zakonima.

Poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović, pitao je Spajića da mu objasni cifre iz predloženog budžeta od 500 miliona EUR i 900 miliona EUR, koje se tiču zaduživanja u narednoj godini.

U Predlogu zakona o budžetu se navodi da se država u narednoj godini može zadužiti do iznosa od 900 miliona EUR za otkup i/ili refinansiranje državnog duga. Takođe, navodi se i da se država može zadužiti do iznosa od 500 miliona EUR za potrebe finansiranja deficita u narednoj godini i stvaranja fiskalne rezerve za finansiranje nedostajućih sredstava za 2023. godinu.

Đurović je rekao da taj stav treba da se briše, kao i da za oba zaduženja treba donijeti odluku u parlamentu.

Spajić je objasnio da su 500 miliona EUR ostavili kao opciju zaduživanja, odnosno da se iskorsti povoljan trenutak izlaska na tržište kapitala i uzme novac koji će biti rezerva.

On je, govoreći o zaduženju od 900 miliona EUR, saopštio da je hedžing aranžman, koji je potpisan u cilju zaštite od valutnog rizika kod kredita za izgradnju prioritetne dionice auto-puta, bio jako uspješan i da je država zbog toga u plusu oko 25 miliona EUR.

„Zbog tog povoljnog hedžing aranžmana mi nijesmo u trci da vraćamo taj kineski kredit. Mi ga već otplaćujemo, on više ne predstavlja zabrinutost ni po kom osnovu za Crnu Goru, ali ukoliko nađemo neku jeftiniju varijantu, sa dužim grejs periodom ili nekim povoljnijim uslovima, zašto to ne iskoristiti. To je samo intencija, tu nema nikakve skrivene namjere, možemo raspravljati o tome“, kazao je Spajić.

On je rekao da ne postoji nijedna država u Evropi, a ni u svijetu, gdje se prije izdavanja obveznice ide u parlament na odobrenje.

„Parlament odobrava sa budžetom odluku o zaduživanju i to je praksa svuda u svijetu“, objasnio je Spajić.

On je podsjetio da je Vlada objavila svaki dokument o zaduživanju od 750 miliona EUR iz decembra prošle godine i hedžing aranžmanu.

Spajić je, objašnjavajući pojam zaduživanja, rekao da je najbitnija cifra koja treba da se prati dug po bruto domaćem proizvodu (BDP).

„To je cifra svih cifara i govori o održivosti javnih finansija“, saopštio je Spajić.

On je rekao da je sadašnju Vladu u decembru prošle godine sačekalo 88-89 odsto neto duga po BDP-u.

„Na kraju ove godine imaćemo 77 odsto dug po BDP-u. Mi smo se razdužili po tom pitanju. Po tom osnovu Crna Gora je značajno smanjila rizik i značajno unaprijedila javne finansije“, naveo je Spajić.

On tvrdi da je Crna Gora jedina država u Evropi koja je smanjila dug po BDP-u, jer ga je svaka druga povećala u odnosu na kraj prošle godine.

Đurović je kazao da nije zadovoljan odgovorom, jer nije rečeno zašto državi treba 500 miliona EUR, kao i da ne želi da podržava blanko zaduženje.

I poslanik DF-a, Branko Radulović, smatra da poslanici moraju da participiraju u donošenju odluke o zaduživanju.

Spajić je ponovio da je evropski način takav da se u budžetu najavi zaduženje do kog iznosa će ići.

„Prethodne vlade to nijesu radile, nego ostavile da neograničeno zaduženje bude moguće. Mi ovim budžetom ne radimo takve stvari. Mi kažemo do 500 miliona. Zna se način zaduživanja i mislimo da time Skupština odlučuje o tome, jer zna prag zaduživanja“, dodao je Spajić.

On je rekao da je otvoren i za opciju da prije svake odluke o zaduživanju ili sličnoj aktivnosti razgovara sa šefovima poslaničkih klubova na nekoj sjednici zatvorenog tipa, kako bi se sve objasnilo.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, kazao da je da insistiraju na tome da Skupština odlučuje o svakom zaduženju, jer nemaju povjerenja u Vladu i Spajića.

„Niko ne bježi od zaduženja za kapitalne investicije, ali potpisivanje blanko stotine miliona koje će možda da budu iskorištene u propagande svrhe nove partije – ne pada nam na pamet“, poručio je Radunović.

On je pozvao da zajedno naprave amandman kojim bi tražili da se eliminiše ta mogućnost zaduživanja napamet.

Spajić je odgovorio da budžet predviđa suficit tekuće potrošnje, odnosno svako zaduženje može biti samo za kapitalne investicije.

„Ne može da se finansira nikakva partija, jer imamo programski budžet kojim se određuje šta se troši“, dodao je Radunović.

Poslanik Socijaldemokrata (SD), Damir Šehović, rekao je da niko nije protiv povećanja zarada, a najmanje protiv progresivnog oporezivanja, jer je na tome ta partija insistirala.

„Ovdje je važno pitanje legitimiteta ove Vlade, jer imamo iskustvo koje je pokazalo da čega god su se dohvatili to se osušilo. Mjesečno je oko hiljadu ljudi ostalo bez posla, cijene namirnica su divljale, gorivo 13 puta poskupilo, 500 firmi više sa blokiranim računima, a nijeste doveli nijednog novog ivnestitora“, naveo je Šehović.

On je kazao da se u Predlogu zakona o budžetu navodi da se država može zadužiti do 500 miliona EUR za potrebe finansiranja deficita.

„Vi nas sedmicama ubjeđujete da vam ne treba zaduženje. Treba li vama zaduženje za pokrivanje budžetskog deficita“, pitao je Šehović i dodao da, ukoliko ne treba, prihvati amandman te partije o brisanju mogućnosti zaduživanja.

On je ocijenio da je kapitalni budžet crtani film i potcjenjivanje zdravog razuma.

„Rupa u budžetu zdravstva je 300 i kusur miliona EUR. Da li se na taj način igrate sa zdravljem građana. Kako ćete to da zatvorite“, pitao je Šehović.

Spajić je Šehovićevu ocjenu u vezi sa zdravljem građana nazvao populističkim stavom.

„Mi možemo da finansiramo iz budžeta na vrlo održiv način. I da se povuče program Evropa sad, fiskalni efekat na budžet je nula“, kazao je Spajić.

On je Šehoviću odgovorio da je kapitalni budžet bio marketing na način kako ga je on vodio u prošlosti.

Zaduživanje je, kako je dodao, pomenuto u kontekstu amandmana.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije