fbpx
NaslovnicaMINA BusinessS&P i Nasdaq na najvišim nivoima u posljednjih devet mjeseci

S&P i Nasdaq na najvišim nivoima u posljednjih devet mjeseci

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu najvažniji indeksi u četvrtak su porasli, pri čemu S&P i Nasdaq na najviše nivoe u posljednjih devet mjeseci, jer su znaci usporavanja pritisaka na rast plata ojačali nade da će Fed u junu pauzirati s daljim dizanjem kamatnih stopa.

Dow Jones indeks porastao je u četvrtak 154 boova ili 0,47 odsto na 33.062 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,99 odsto na 4.221 bod , a Nasdaq 1,28 odsto na 13.100 bodova, prenosi Hrportfolio.

Pritom su S&P i Nasdaq dostigli najviše nivoe od avgusta prošle godine, jer investitore ohrabruje postepeno prizemljivanje ekonomije. Naime, zadnje brojke govore o tek umjerenom porastu zahtjeva za naknadu radi nezaposlenosti u prošloj sedmici.

Nadalje, agencija ADP objavila je da rast plata u privatnom sektoru usporava, dok je američko Ministarstvo rada saoptilo da je cijena rada po jedinici proizvodnje u prvom tromejsečju porasla 4,2 odsto, čime je naniže revidiralo svoju prvu procjenu o rastu za 6,3 odsto, objavljenu u maju.

Očekivanja tržišnih učesnika sada se kreću na otprilike 74 odsto šanse da Fed neće 14. juna podići kamatne stope 0,25 procentnih bodova, već da će pauzirati s ciklusom zaoštravanja monetarne politike.

Podizanje kamatnih stopa, naime, ne pogoduje tržišru dionica je poskupljuje troškove finansiranja kompanija, usporava potrošnju, a takođe i odlijeva dio kapitala iz dionica u druge oblike ulaganja, poput obveznica.

Fokus investitora premješta se na izvještaj o nezaposlenosti američkog Ministarstva rada, koje će odrediti hoće li Fed na svojoj ovomjesečnoj sjednici i dalje podizati kamatne stope ili će pauzirati s tim.

Investitori su dali sebi oduška i nakon što je i Senat usvojio Zakon o fiskalnoj odgovornosti, pošto je to dan ranije učinio i Predstavnički dom, čime je suspendovana granica zaduživanja američke vlade od 31,4 hiljade milijardi USD samo nekoliko dana prije krajnjeg roka 5. juna, koji je postavila američka ministarka finansija Janet Yellen, čime je spriječen mogući bankrot najveće svjetske ekonomije.

Najzaslužnija za rast S&P-a bila je dionica proizvođača čipova Nvidie, čija je cijena skočila 5,1 odsto, podstaknuta njenom prognozom o rastu prihoda od prodaje čipova povezanih s vještačkom inteligencijeom. Ipak, kompanija nije uspjela ponovo da premaši tržišnu kapitalizaciju od hiljadu milijardi USD, koju je premašila početkom sedmice.

I na evropskim berzama cijene dionica u četvrtak su porasle, pri čemu londonski Ftse 0,59 odsto na 7.490 bodova, frankfurtski DAX 1,21 odsto na 15.853 boda, a pariški CAC 0,55 odsto na 7.137 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije