fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeS&P 500 indeks blizu rekordnog nivoa

S&P 500 indeks blizu rekordnog nivoa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu se u ponedjeljak S&P 500 indeks probio iznad granice od 3.000 bodova i primakao rekordnom nivou, jer se ulagači nadaju napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je ojačao 0,21 odsto na 26.827 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,69 odsto na 3.006 bodova, a Nasdaq indeks 0,91 odsto na 8.162 boda, prenosi Hrportfolio.

U nedostatku važnijih ekonomskih pokazatelja i poslovnih izvještaja kompanija, najviše pažnje ulagača privukle su nove optimistične ocjene predsjednika SAD-a Donalda Trumpa o trgovinskim pregovorima.

„Razgovori s Kinom teku dobro, oni žele dogovor”, rekao je Trump, dok je Larry Kudlow, savjetnik u Bijeloj kući, kazao da bi carine na kineski uvoz, koje bi trebalo da stupe na snagu u decembru, mogle biti povučene ako će se pregovori dobro odvijati.

Nedavno je i Liu He, zamjenik kineskog premijera, kazao da će Kina raditi sa SAD-om na uklanjaju problema u trgovinskim odnosima i da bi prekidanje trgovinskog rata bilo dobro za obje zemlje.

Stoga se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut parcijalni sporazum, koji uključuje razmjenu poljoprivrednih proizvoda, pitanje valute i neke aspekte zaštite intelektualnog vlasništva, a koji je načelno dogovoren prije desetak dana na pregovorima u Vašingtonu.

Od 75 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih više od 80 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale oko tri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

U većini sektora cijene dionica su porasle, najviše u energetskom, u prosjeku 1,9 odsto, i finansijskom, 1,4 odsto.

Zahvaljujući tome, S&P 500 indeks probio se iznad granice od 3.000 bodova i primakao na samo 0,7 odsto od svog najvišeg nivoa u istoriji.

Ipak, trgovalo se suzdržano, na šta ukazuje ispodprosječni obim trgovanja. Na američkim je berzama vlasnika zamijenilo oko 5,9 milijardi USD, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,5 milijardi.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,18 odsto na 7.163 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,91 odsto na 12.747 bodova, a pariski CAC 0,21 odsto na 5.648 bodova.

Najčitanije