fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeSolidan rast indeksa na Vol stritu

Solidan rast indeksa na Vol stritu

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Vol stritu u petak su porasle, drugi dan uzastopno, zahvaljujući nadi ulagača u trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je ojačao 0,82 odsto na 25.928 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,67 odsto na 2.834 poena, a Nasdaq indeks 0,78 odsto na 7.729 bodova.

S&P 500 indeks je u prvom kvartalu zabilježio najveći dobitak od 2009. godine, prenosi Hina.

Dobro raspoloženje na najvećoj svjetskoj berzi zahvaljuje se vijestima o napretku u trgovinskim pregovorima SAD-a i Kine po svim otvorenim pitanjima, uključujući i prisilni transfer tehnologije.

U petak je u Pekingu završen novi krug pregovora, koje je američka strana nazvala konstruktivnima, a naredne sedmice razgovori će se nastaviti u Vašingtonu.

Ulagače je ohrabrio i rast prinosa na desetogodišnje američke obveznice, zahvaljujući čemu su sada blago pozitivni u odnosu na prinose na tromjesečne trezorske zapise.

Od prošloga petka ulagače zabrinjava takozvana “inverzija krive” prinosa na američke obveznice, pri čemu se dugoročni prinosi kreću ispod kratkoročnih.

Ako se takva kretanja nastave neko vrijeme, to bi značilo da bi u narednih godinu do dvije ekonomija mogla uroniti u recesiju.

„Mogućnost skorašnjeg okončanja trgovinskog rata podstakla je povjerenje ulagača pa je tržište završilo prvo tromjesečje s lijepim dobicima”, rekao je ekonomista u firmi Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

U prvom tromjesečju S&P 500 indeks porastao je 13,1 odsto, što je njegov najveći kvartalni dobitak od trećeg kvartala 2009. godine.

Dow Jones ojačao je u prvom kvartalu 11,2 odsto, dok je Nasdaq indeks skočio 16,5 odsto, najviše od 2012. godine.

Tako su ti indeksi nadoknadili veći dio gubitaka od kraja prošle godine, kada su bili pod snažnim pritiskom zbog trgovinskog rata između SAD-a i Kine, usporavanja rasta globalne privrede i povećanja kamata američke centralne banke.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,62 odsto na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,86 odsto na 11.526 poena, a pariski CAC 1,02 odsto na 5.350 bodova.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

DPS

DPS: Spajić da kaže da li je izjava Šćekića zvanični stav Vlade

Podgorica, (MINA) – Demokratska partija socijalista (DPS) pozvala je premijera Milojka Spajića da se...