fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjeno snabdjevanje podiglo cijene nafte

Smanjeno snabdjevanje podiglo cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 58 USD, podstaknute discipliniranim nastojanjima vodećih proizvođača da usklade snabdjevanje sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,3 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 57,65 USD. U gotovo istom iznosu su bile u plusu i na kraju trgovanja u ponedjeljak, prenosi Hina.

Na američkom tržištu barelom se u utorak trgovalo po 1,25 USD višoj cijeni, od 54,8 USD. U ponedjeljak je zaključio trgovinu u plusu 1,35 USD.

Rast u ponedjeljak podstaknuo je smanjenje zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i pojačana zimska potražnja za lož-uljem nakon što je sjeveroistočni dio zemlje zahvatila mećava kakva nije viđena proteklih nekoliko godina.

Dodatnu podršku cijenama pružio je i podatak da je proizvodnja članica Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u januaru porasla manje nego što se očekivalo, prema Reutersovom istraživanju.

OPEC i njegovi saveznici koordinisano smanjuju proizvodnju 7,2 miliona barela dnevno, a Saudijska Arabija najavila je da će u februaru i martu samoinicijativno srezati snabdjevanje dodatnih milion barela dnevno.

“Budući da se OPEC i njegovi saveznici (OPEC+) trude da globalna proizvodnja nafte bude niža od potražnje, očekujemo da će zalihe nafte i dalje padati”, naveo je UBS u bilješci klijentima.
Ruska proizvodnja povećala se u januaru, ali u skladu sa sporazumom o smanjenju proizvodnje. U Kazahstanu je smanjena.

Energetski div BP upozorio je ipak da će početak ove godine biti težak zbog pada potražnje za naftnim proizvodima, napominjući da je promet u maloprodaji u januaru pao na godišnjem nivou oko 20 odsto. U četvrtom tromjesečju prošle godine smanjen je 11 odsto.

Potražnja bi ipak trebalo da se oporavi tokom godine, dodaje BP, predviđajući povratak svjetskih zaliha na petogodišnji prosjek sredinom godine.

OPEC je na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u ponedjeljak iznosila 55,13 USD, što znači da je porasla 72 centa u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...