fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjeno snabdijevanje podstaklo cijene nafte iznad 44 USD

Smanjeno snabdijevanje podstaklo cijene nafte iznad 44 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte ponovo su u petak prekoračile nivo od 44 USD, podstaknute smanjenim snabdijevanjem iz vodećih proizvođača koje je prevagnulo nad zabrinutošću za potražnju zbog sporog oporavka ekonomije od posljedica pandemije Covid-19.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila 44,37 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 41,73 USD, prenosi SEEbiz.

Stabilnu podršku cijenama pruža smanjeno snabdijevanje iz vodećih proizvođača zbog prilagođavanja narušenoj potražnji u vrijeme pandemije koronavirusa.

Od maja do avgusta Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, uključujući Rusiju, smanjivali su snabdijevanje za rekordnih 9,7 miliona barela dnevno, a od septembra do kraja godine ublažiće smanjenja na 7,7 miliona barela dnevno.

Pod lupom su sada proizvođači koji su u prethodnim mjesecima proizvodili više nego što je dogovoreno pa bi sada trebali to nadoknaditi značajnijim smanjenjima.

Irak je ove sedmice poručio da bi za nadoknadu mogao tražiti dodatna dva mjeseca, do kraja novembra, a naglasio je i da ne pokušava ishoditi izuzeće od smanjenja u prvom tromjesečju naredne godine.

Značajniji rast cijena zakočile su i danas naznake slabije potražnje u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), iskazane u padu potražnje za benzinom u prošloj sedmici, prema izvještaju američke vlade.

Zalihe srednjih derivata u Singapuru, azijskom poslovnom centru, porasle su na najviši nivo u devet godina.

„Uprkos današnjem rastu cijena, koji je donekle ublažio ovosedmične gubitke, šira tržišna slika otkriva trend spuštanja cijena, pokrenut u srijedu nakon izvještaja o slabijoj potražnji benzina“, rekla je analitičarka kompanije Rystad Energy, Paola Rodriguez-Masiu.

Potražnja je oslabljena u vrijeme pandemije i ograničenja uvedenih kako bi se zaustavilo širenje virusa. Trgovci strahuju za oporavak, s obzirom na nove slučajeve zaraze, pa pomno prate makroekonomske pokazatelje, uključujući podatke s američkog tržišta rada.

Izvještaj ministarstva trgovine pokazao je da su američki poslodavci u avgustu neto otvorili 1,37 miliona novih radnih mjesta, nešto manje nego u julu. Stopa nezaposlenosti pala je sa 10,2 na 8,4 odsto.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u četvrtak iznosila 43,46 USD, što znači da je bila 1,67 USD niža nego prethodni trgovinski dan.

Najčitanije