fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSmanjeno snabdijevanje i slabiji dolar podstakli cijene nafte

Smanjeno snabdijevanje i slabiji dolar podstakli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 61 USD, podstaknute slabijim dolarom i neplaniranim prekidom u snabdijevanju iz Libije.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 90 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 60,87 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 56 centi višoj cijeni, od 51,56 USD, prenosi SEEbiz.

Naftna tržišta je u ponedjeljak uzdrmao pad globalnih tržišta dionica pod uticajem novih znakova da američko-kineski trgovinski rat utiče na rast svjetske ekonomije. Cijenu nafte danas je podupro slabiji dolar koji podstiče kupovnu moć imalaca ostalih valuta, a time i potražnju za naftom.

“Dolar je nešto oslabio i ne vidim drugi razlog za rast cijena nafte. U ponedjeljak su prilično naglo pale, pa bi sada mogla uslijediti korekcija”, rekao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Zelena novčanica je ove godine ojačala pet odsto zahvaljujući podizanju ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Snažan podsticaj cijenama nafte pružilo je i zatvaranje dijela proizvodnje u Libiji, čija je Nacionalna naftna kompanija (NOC) proglasila „višu silu” na izvoz iz najvećeg naftnog polja El Šarara nakon oružane akcije paravojnih snaga. Trenutno je El Šarara pod njihovom kontrolom.

Iz NOC-a su saopštili da će zbog toga snabdijevanje biti smanjeno 315 hiljada barela dnevno. Očekuje se da će dodatnih 73 hiljada barela dnevno biti izgubljeno na naftnom polju El Feel.

Smanjena libijska proizvodnja nadovezuje se na prošlosedmičnu odluku Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i grupe nezavisnih proizvođača, uključujući Rusiju i Oman, o smanjenju proizvodnje 1,2 miliona barela dnevno, počevši od januata, zbog uravnoteženja ponude i potražnje.

Rusija u januaru planira da smanji proizvodnju nafte oko 50 hiljada do 60 hiljada barela dnevno. Prema sporazumu dogovorenom u Beču ukupno bi trebala smanjiti proizvodnju oko 220 hiljada barela dnevno.

Analitičari i investitori još nijesu sigurni da li če dogovoreno smanjenje snabdijevanja biti dovoljno da se ne ponovi situacija iz 2014. godine, kada je nagli rast globalne proizvodnje nadmašio povećanje potražnje, što je prouzrokovalo značajan višak u snabdijevanju.

Odvojeno je Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) objavila da je cijena barela referentne korpe njegove nafte u ponedjeljak iznosila 59,72 USD, što znači da je bila viša 52 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

 

Najčitanije

SDT, Slavko Stojanović, Viši sud

Potvrđena optužnica protiv Stojanovića

Podgorica, (MINA) - Vijeće Višeg suda u Podgorici potvrdilo je optužnicu koji je Specijalno...