fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSlabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 USD

Slabiji dolar zadržao cijene nafte iznad 67 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte na međunarodnim tržištima blago su u četvrtak porasle, podržane slabijim dolarom i podacima koji pokazuju veliki pad američke proizvodnje zbog talasa polarne hladnoće u Teksasu.

Na londonskom tržištu cijena barela je, prema ugovorima za isporuke u aprilu, ojačala 17 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,21 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 20 centi višoj cijeni od 63,42 USD.

Tržišta su podstakli podaci američke vlade prema kojima je proizvodnja sirove nafte u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) prošle sedmice pala rekordnih više od deset odsto, za milion barela dnevno, zbog neuobičajenog talasa hladnoće u Teksasu.

Smanjena je i prerada, na najniži nivo od septembra 2008. godine, s obzirom da su niske temperature uzrokovale prekid u snabdijevanju strujom.

Cijene je podržao slabiji dolar, koji su pritisnula očekivanja da će američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), još neko vrijeme zadržati kamatne stope na niskom nivou.

“Cijene nafte drže se na visokoj vrijednosti, podržane slabijim dolarom”, rekao je Giovanni Staunovo iz UBS-a, procjenjujući da će narednih dana njihov rast ograničiti obnova proizvodnje u Teksasu i osluškivanje sljedećih poteza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika.

Organizacija OPEC+, uključujući Rusiju, trebalo bi da se sastane 4. marta, kako bi razmotrili proizvodnu politiku.

Trenutno smanjuju snabdijevanje, a razmotriće povećanje proizvodnje nakon aprila, s obzirom na oporavak cijena.

Neki proizvođači sugerišu da proizvodnju ne bi trebalo mijenjati još neko vrijeme, jer prijeti opasnost ponovnog posrtanja u borbi protiv pandemije koronavirusa.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 64 USD, što znači da je porasla 27 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije