fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSjutra počinje realizacija nove faze programa Energetski efikasan dom

Sjutra počinje realizacija nove faze programa Energetski efikasan dom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo kapitalnih investicija počeće sjutra realizaciju nove faze programa Energetski efikasan dom.

Program ima za cilj uspostavljanje atraktivnog i održivog finansijskog mehanizma za obezbjeđivanje beskamatnih kredita za domaćinstva za kupovinu i ugradnju sistema za grijanje na biomasu (pelet i briket), visokoefikasnih toplotnih pumpi za grijanje objekta, split i multisplit sistema za grijanje/hlađenje objekta, izvođenje radova na ugradnji termoizolacije na fasadi stambenog objekta i za ugradnju energetski efikasne fasadne stolarije.

“Za realizaciju programa Energetski efikasan dom biće opredijeljeno 300 hiljada EUR iz budžeta, a građani će moći da podignu beskamatni kredit u iznosu do deset hiljada EUR, sa maksimalnim periodom otplate do šest godina, i u okviru tog iznosa se opredijele za jednu ili više mjera energetske efikasnosti”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva.

Ministarstvo će subvencionisati troškove kamate i obrade kredita za cjelokupan period otplate kredita.

Procedure za implementaciju programa, kontakte partnerskih firmi i banaka, jedinične cijene materijala, opreme i usluga ponuđenih u okviru programa, kao i obrazac zahtjeva za dobijanje uvjerenja za učešće u programu, građani će biti u prilici da sjutra preuzmu sa sajta www.energetska-efikasnost.me.

Iz Ministarstva su kazali da dosadašnje iskustvo u implementaciji sličnih podsticajnih projekata koji su bili namijenjeni domaćinstvima, pokazuje da se svijest građana o efektima primjene mjera energetske efikasnosti u značajnoj mjeri povećava.

“Građani postaju svjesniji da primjenom mjera energetske efikasnosti predviđenih programom Energetski efikasan dom i upotrebom energetski efikasnih tehnologija, koji su pritom i ekološki prihvatljivije, mogu u značajnoj mjeri da povećaju komfor i daju značajan doprinos smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije