fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSignali iz OPEC-a podigli cijene nafte

Signali iz OPEC-a podigli cijene nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima blizu 60 USD, podržane signalima Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) da bi mogla produžiti sporazum o ograničenju snabdjevanja, što je potisnulo u drugi plan zabrinutost zbog širenja koronavirusa u Kini.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 47 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 59,98 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 36 centi višoj cijeni, od 53,84 USD, prenosi Hrportfolio.

Trgovce su zaokupile poruke iz OPEC-a da želi produžiti ograničenje snabdjevanja barem do juna, dakle najmanje za tri mjeseca. Iz kartela poručuju i da bi mogli dodatno ograničiti snabdjevanje ako potražnja za naftom u Kini bude značajno smanjena zbog širenja koronavirusa.

OPEC i njegovi saveznici među nezavisnim proizvođačima, uključujući Rusiju, pokušavaju da stabilizuju cijene u kontekstu pogoršanih izgleda za potražnju i obilno snabdjevanje, posebno iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Trenutno smanjuju snabdjevanje 1,7 miliona barela dnevno.

“Hoće li OPEC-ovo značajnije ograničenje snabdjevanja riješiti problem aktuelne slabosti na naftnim tržištima? Vjerovatno ne”, kazao je Stephen Brennock iz brokerske kuće PVM.

On je dodao da će zato naftni kartel imati teškoća s podrškom cijenama.

Podršku cijenama pružio je i izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koji je pokazao pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 4,3 miliona barela. Analitičari su očekivali njihov blagi rast, za 480 hiljada barela.

Tržišta i dalje prate vijesti iz Kine o posljedicama epidemije koronavirusa koji je prouzrokovao do sada smrt 132 ljudi. Broj potvrđenih slučajeva zaraze približio se šest hiljada.

“Koronavirus širi se i dalje u Kini i u drugim zemljama svijeta i tržište pokušava prilagoditi pozicije u svim kategorijama imovine”, naveo je analitičar Saxo Banka, Ole Hansen.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u utorak iznosila 60,67 USD, što znači da je bila 1,31 USD niža nego prethodnog dana trgovanja.

Najčitanije