fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMulešković: Do Evrope sad 2 teško bez povećanja poreza i zaduženja

Mulešković: Do Evrope sad 2 teško bez povećanja poreza i zaduženja

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Realizacija najavljenog programa Evropa sad 2 dovela bi do novog zaduženja i još veće inflacije, saopštio je ekonomski analitičar, Mirza Mulešković.

On je u Jutarnjem programu TVCG kazao da će se taj program teško realizovati bez povećanja poreza i zaduženja, što bi dovelo i do rasta javnog duga.

Mulešković je rekao da izvještaj Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) s jedne strane pokazuje dobru posvećenost Crne Gore evropskim integracijama, kao i da postoji određena fiskalna stabilnost u prethodnom periodu, ali i upozorava na određene stvari koje mogu da budu problematične u narednom periodu, prenosi portal RTCG.

“Što se tiče samog javnog duga, ukoliko bi se implementiralo ono što je i premijer Milojko Spajić najavio u četvrtak, činjenica je da bi, sa ovakvim stanjem u ekonomiji, morali dodatno da se zadužujemo kako bismo finansirali sve te obaveze, pa bi samim tim i javni dug Crne Gore rastao“, rekao je Mulešković.

On je dodao da i dalje nedostaju informacije o tome da li i na koji način je moguće implementirati program.

„Čini mi se da je to najveći problem upravo kako za nas koji poslujemo na teritoriji Crne Gore, tako i za međunarodne institucije koje treba da daju određene projekcije. Ni u jednom zvaničnom dokumentu u Crnoj Gori ne možete da nađete na koji način će se to uraditi iako je najavljeno da će to biti realizovano do kraja godine”, kazao je Mulešković.

On ističe i da mi i dalje ne znamo zvanično i tačno šta će biti urađeno da bi došlo do povećanja zarada.

“Imamo problem nedostatka informacija i netransparentnosti u donošenju odluka, jer je činjenica da je ovo nešto što targetira sve građane i privredu. Šest mjeseci pred samu implementaciju, morali bismo znati na koji način će se implementirati program, jer ovakve reforme jesu najveće od obnove nezavisnosti 2006. godine i ovakve reforme jesu finansijski teže u odnosu na prvu poresku reformu koja se desila 2022. godine”, naveo je Mulešković.

Ono što i MMF navodi, a Mulešković ističe, jeste da će takve poreske reforme, ukoliko ih ne prati dodatna ekonomska vrijednost, izazvati rast inflacije.

“Svjesni smo kakva je situacija sa cijenama u Crnoj Gori. Ne bi trebalo da ulazimo u taj proces, ako ćemo kao i sa prvom poreskom reformom da imamo veliku inflaciju koja će u jednom trenutku potpuno da pojede povećanje zarada”, zaključio je Mulešković.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...