fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDP traži povećanje iznosa subvencija za poljoprivredne proizvođače

SDP traži povećanje iznosa subvencija za poljoprivredne proizvođače

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) predložila je još nekoliko amandmana na budžet za ovu godinu, kojim su tražili povećanje iznosa subvencija za poljoprivredne proizvođače, kao i za nabavku stacionarnih radarskih sistema, kako bi se povećala bezbjednost saobraćaja na crnogorskim putevima.

Član Predsjedništva SDP-a, Mirko Stanić, kazao je da Crna Gora ima 500 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, gdje oko 87 odsto čine pašnjaci i livade, a ostatak obradivo zemljište.

“Kada predložena sredstva za subvencije podijelimo na ove površine dobijamo sumu koja je smiješno mala u odnosu na evropske zemlje. Takođe, ova sredstva podrazumijevaju subvencije u stočarstvu”, naveo je Stanić u saopštenju.

Predloženim budžetom je, kako je kazao, predviđeno 34,05 miliona EUR izdvajanja iz nacionalnog budžeta za Ministarstvo poljoprivrede, što u budžetu od 2,46 milijardi EUR čini 1,3 odsto, što je najmanje u Evropi.

“Primjera radi, u Srbiji je zakonska obaveza pet odsto, iako poljoprivreda u Crnoj Gori učestvuje u bruto domaćem proizvodu (BDP) sa skoro devet odsto, a u Srbiji šest odsto. Takođe, u ova sredstva su uračunate staračke naknade i još neka davanja koja ne pripadaju ovom sektoru, pa tako direktna plaćanja, što je osnova Agrobudžeta, čine manje od jedan odsto”, rekao je Stanić.

On je ocijenio da je to neshvatljivo, s obzirom na to da je upravo ta grana predviđena kao jedna od ključnih od Vlade Zdravka Krivokapića.

“Poziciju subvencija treba uvećati milion EUR kako bi se pomoglo prije svega sektoru stočarstva, koje je u najgoroj situaciji ikada, gdje je kilogram mlijeka 32 centa, a kilogram koncentrovane hrane 42 centra. Ovakav paritet ne postoji nigdje u Evropi i zbog toga je ovaj sektor pred kolapsom”, ocijenio je Stanić.

Tim sredstvima bi se, kako je dodao, premostila situacija do stabilizacije tržišta.

SDP je takođe predložila amandman na Predlog zakona budžeta kojim su tražili sredstva za kupovinu stacionarnih radarskih sistema.

“Predloženi iznos od 2,2 miliona smo smatrali neophodnom investicijom u bezbjednost svih učesnika u saobraćaju, pogotovo zato što se kupovina stacionarnih radarskih sistema planirala i prije nekoliko godina. Izdvajanje ovog novca išlo bi na teret tekuće budžetske rezerve”, naveo je Stanić.

Stacionarni radarski sistemi bi se, kao je dodao, prioritetno postavili u područjima i mjestima na kojima su česte saobraćajne nezgode.

Najčitanije