fbpx
NaslovnicaMINA BusinessSDP traži kontrolno saslušanje Žugića

SDP traži kontrolno saslušanje Žugića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Socijaldemokratska partija (SDP) uputila je skupštinskom Odboru za ekonomiju, finansije i budžet inicijativu za kontrolno saslušanje guvernera Centralne banke (CBCG), Radoja Žugića, o sprovođenju moratorijuma na otplatu kreditnih obaveza građana i ulozi vrhovne monetarne institucije u tom procesu.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević smatra da je kontrolno saslušanje Žugića potrebno jer je svojim javnim istupima, kako je naveo, obmanuo građane i privrednike da neće plaćati kamate na kredite koji budu uključeni u moratorijum.

“Žugić je izjavio da se u toku moratorijima neće plaćati ni glavnica ni kamata, a poslije sastanka sa predstavnicima bankarskog sektora zaćutao i nestao iz javnosti, pa smo tako i iznos od 30 miliona EUR novog prihoda za banke u uslovima krize u toku moratorijuma saznali od druge institucije, a ne one na čijem je čelu i kojoj je ustavna obaveza da se ovim pitanjima bavi”, naveo je Konjević u inicijativi podnijetoj predsjedniku Odbora, Predragu Sekuliću.

On je ocijenio da će više banke “uzeti” od obmanutih građana i privrede nego što je ukupna pomoć Vlade u prvom paketu pomoći.

“Zbog ovakvog ‘dogovora’ guvernera sa bankama, građani i privreda su snažno pogođeni novim ‘troškovima’ i ovih dana im stižu inovirani planovi otplate kredita, sa uvećanim ratama. Naše je mišljenje da je ovo pitanje bilo potrebno drugačije rješavati sa mnogo više senzibiliteta prema situaciji u kojoj su se našli građani i privreda koji dva mjeseca nijesu mogli da privređuju usljed pandemije Covid-19”, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, potrebno je čuti i mišljenje zašto je CBCG dala negativnu preporuku Vladi na njeno mišljenje o zakonu, lex specialisu, SDP-a da se tokom moratorijuma ne obračunavaju kamate.

“Posebna je tema odsustvo solidarnosti bankarskog sektora sa svojim klijentima koji se suočavaju sa najvećom krizom u novijoj crnogorskoj istoriji. ‘Zaboravili’ su da svoj profit zarađuju od građana i privrede i da bi u uslovima krize solidarnost morala postojati sa onima koji nijesu bili u mogućnosti da rade, zarađuju svoju platu pa time teško i da vraćaju kreditne obaveze”, kazao je Konjević.

Bankarski sektor je, kako je rekao, zaradio preko 50 miliona EUR u prošloj godini pa bi, kao profitabilan sektor, trebalo da ima više osjećaja za aktuelnu krizu, snoseći i sam makar dio tereta, kada to već rade mnogi koji imaju puno manje.

“I umjesto da pokažu barem zrno solidarnosti na koju danas svi pozivamo, odreknu se dijela svoga budućeg profita, njima je guverner Žugić obezbjedio da i u krizi ‘namaknu’ preko 30 miliona EUR od kamata”, dodao je Konjević.

On je rekao da su to sve razlozi zbog kojih je nužno obaviti kontrolno saslušanje Žugića koji o toj temi nije izrekao ni jednu jedinu riječ od kraja marta, očigledno svjestan da je umjesto pomoći, stvorio ogromne, milionske, obaveze za crnogorske građane i privrednike.

“Zbog toga smatramo da je potrebno obaviti kontrolno saslušavanje kako bi razjasnili sve nedoumice vezane za ovo osjetljivo pitanje, koje izaziva ogromno interesovanje naših građana”, zaključio je Konjević.

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...