fbpx
NaslovnicaBusiness Top StorySaslušana dva bivša službenika Atlas banke 

Saslušana dva bivša službenika Atlas banke 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Specijalnom državnom tužilaštvu (SDT), u istrazi koja je pokrenuta protiv biznismena Duška Kneževića, saslušana su dvojica bivših službenika Atlas banke, piše Pobjeda.

Oni su iskaz dali u svojstvu svjedoka i saopštili saznanja o poslovima koji su sporni za Tužilaštvo. Budući da istraga nosi oznaku tajnosti, nijesu poznati detalji iskaza.

Do sada je u SDT saslušano pet svjedoka, tri službenika Invest banke Montenegro (IBM) i dva Atlas banke.

Istraga protiv Kneževića pokrenuta je krajem decembra, kada je privedeno četvoro njegovih saradnika. Samo nekoliko sedmica kasnije istraga je proširena na više osoba, a kao organizor u svim predmetima označen je Knežević.

On se tereti da je sa 21 osobom počinio krivična djela utaja poreza, pranje novca i stvaranje kriminalne organizacije. Kako je nedavno saopštio glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić, provjere su pokrenute nakon parlamentarnih izbora 2016. godine, kada je u Crnu Goru ušlo 15 miliona USD.

Tada je uhapšeno šest vozača iz Atlas banke zbog sumnje da su „oprali“ 100 hiljada USD. U prošloj godini otvorene su istrage za e-komerc, Global karbon, a Kneževićevo ime pominje se i u slučaju Telekom.

Prije nekoliko dana Katnić je saopštio da su kriminalne grupe, na čijem je čelu bio Knežević, oštetile budžet za više stotina miliona EUR. Tada je naveo i da je iz Atlas banke iznijeto 90 miliona EUR.

Osim Kneževića, pod istragom su i njegovi saradnici Đorđe Đurđić, Marko Nikolić, Brankica i Biljana Bašović, Petar Knežević, Tomica Knežević, Miodrag Knežević i Vlatko Rašović. Prijave su podnijete i protiv Almira Kaluđerovića, Tomislava Žižića, Elvira Kalamperovića, Andrije Kneževića, Andreja Kononenka, Ariska Timofejeva, Olge Udilove, Ekatarine Petrovne Kononenko, Zvonka Gobeljića i Nebojše Šovrana.

Pod istragom SDT je i bivši viceguverner Centralne banke Velibor Milošević, zbog sumnje da je uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i IBM.

Najčitanije

Akademcu pet medalja u Nišu

Podgorica, (MINA) – Tekvondo klub Akademac nastup na tradicionalnom međunarodnom turniru Asteriks kup u...