fbpx
NaslovnicaGlavna vijestRok za podnošenje prijava za subvencije od 1. do 20. januara

Rok za podnošenje prijava za subvencije od 1. do 20. januara

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rok za podnošenje prijava za subvencije na decembarske zarade je od 1. do 20. januara naredne godine, saopštilo je Ministarstvo ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva su saopštili da se zahtjevi podnose elektronskim putem i upotrebom digitalnog sertifikata, posredstvom elektronskog servisa pod nazivom Program za dodjelu subvencija, koji se realizuje na portalu Poreske uprave (PU).

„Preduzetnici koji ne posjeduju digitalni sertifikat za rad sa e-servisima PU, zahtjev podnose unošenjem traženih podataka na veb adresi https://www.subvencije.me, uz prethodno podnešeni GPPFL/ZPO obrazac“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su podsjetili da je Vlada, prateći razvoj epidemiološke situacije u zemlji, omogućila nastavak subvencionisanja decembarskih zarada po ustaljenom principu koji je primijenjen u prethodnom periodu.

„Subvencija se odnose na sektor turizma, ugostiteljstva, javnog prevoza putnika u drumskom saobraćaju, izvođačke umjetnosti i stvaralaštva, djelatnosti predškolskog obrazovanja i brige o djeci i druge uslužne djelatnosti u organizaciji događaja čije je održavanje zabranjeno“, navodi se u saopštenju.

Novina je da se subvencije uvode i za preduzeća i preduzetnike koji pružaju usluge u djelatnostima vezanim za aktivnosti u teretanama, fitnes centrima, sportskim salama za rekreaciju, drugim zatvorenim objektima tog tipa kao i u dječjim igraonicama u visini 50 odsto bruto minimalne zarade.

„Subvencije se produžavaju i za zaposlene kojima su naredbama Ministarstva zdravlja, u cilju suzbijanja epidemije, određene mjere stavljanja u karantin ili samoizolaciju, kao i za novo zapošljavanje, pod istim uslovima kao i u periodu od jula do novembra ove godine“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije