fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeRestrukturiranje MA za 20 miliona EUR

Restrukturiranje MA za 20 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će do kraja godine započeti projekat restrukturiranja Montenegro Arilinesa (MA) i on će koštati 20 miliona EUR, navodi se u Strategiji razvoja saobraćaja Crne Gore do 2035. godine.

„Restrukturiranje MA je neophodno, s obzirom na činjenicu da kompanija u kontinuitetu ima finansijske gubitke i visok nivo zaduženosti. U tom smislu bi trebalo razmotriti mogućnosti za koncesije i učešće privatnog sektora“, saopšteno je u tom dokumentu koji je Vlada usvojila u četvrtak.

Vijesi pišu da su troškovi reorganizacije koja bi trebalo da omogući opstanak kompanije i nezavisnost državnog budžeta u budućem periodu procijenjeni na 20 miliona EUR. To je polovina vrijednosti svih mjera u saobraćaju i pomorstvu predviđenih od 2027. godine.

Restrukturiranje će, kako se navodi, početi ove, a završiti naredne godine.

Vijesti prenose da se u dokumentu svuda restrukturiranje nacionalnog avioprevoznika povezuje sa najavljenim dugoročnim izdavanjem aerodroma u zakup, navodeći da su ciljevi tih postupaka povećanje broja putnika i veći državni prihodi.

„MA i Aerodromi Crne Gore su državne kompanije čije bi restrukturiranje i eventualno učešće privatnog sektora omogućilo nova sredstva i dodatno unaprijedilo usluge. Bolja valorizacija subjekata u sektoru vazdušnog saobraćaja će se ostvariti reorganizacijom ili privatizacijom aviokompanije MA i pripremoom plana za davanje koncesije za Aerodrome Crne Gore”, navodi se u Strategiji.

Na taj način se, kako se dodaje, omogućava, sa jedne strane, bolje i efikasnije funkcionisanje tih kompanija uz bolji kvalitet usluge, a sa druge strane, povećanje budžetskih prihoda Crne Gore, koje se može adekvatno iskoristiti za realizaciju drugih, značajnih aktivnosti“, navodi se u Strategiji.

Najčitanije