fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekord S&P 500 indeksa uoči Božića

Rekord S&P 500 indeksa uoči Božića

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi porasli treći dan zaredom, pri čemu je S&P 500 indeks dostigao rekordni nivo, jer su splasnula strahovanja ulagača od posljedica širenja omikron varijante koronavirusa.

Dow Jones ojačao je 196 bodova ili 0,55 odsto, na 35.950 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,62 odsto, na 4.725 poena, a Nasdaq indeks 0,85 odsto, na 15.653 boda, prenosi SEEEbiz.

Rast cijena dionica zahvaljuje se smanjenju zabrinutosti ulagača u vezi sa omikronom, nakon objave istraživanja da je manji rizik od hospitalizacije i razvoja teškog oblika bolesti kod ljudi zaraženih omikronom u poređenju s deltom.

To je ohrabrilo ulagače, premda se broj zaraženih omikronom brzo širi u nizu zemalja i iako neke vlade uvode restriktivne mjere kako bi zauzdale širenje te varijante koronavirusa.

Ulagače su ohrabrili i dobri ekonomski pokazatelji. Objavljeni izvještaji pokazali su da je potrošnja u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u novembru porasla 0,6 odsto, dok se broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima i prošle sedmice kretao na nivoima od prije pandemije.

Rast cijena dionica zahvaljuje se i uobičajenom uljepšavanju portfelja pred kraj godine.

Zahvaljujući snažnom rastu u protekla tri dana, S&P 500 indeks povećao je svoj dobitak od početka godine na više od 25 odsto.

Na Wall Streetu i većini evropskih berzi u petak se zbog božićnih praznika ne radi.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 odsto, na 7.373 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,04 odsto, na 15.756 bodova, a pariski CAC 0,77 odsto, na 7.106 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Fudbalske lopte

Zeta bolja od Ibra nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Zete pobijedili su Ibar, nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, rezultatom 5:3,...