fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRekonstrukcija TE za sada po planu

Rekonstrukcija TE za sada po planu

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Elektroprivreda (EPCG) očekuje da se do kraja novembra završe građevinski radovi koji su preduslov za početak bilo kojih drugih radova na projektu ekološke rekonstrukcije Termoelektrane (TE) u Pljevljima.

Izvršni direktor EPCG, Nikola Rovčanin, kazao je za Vijesti da radovi na ekološkoj rekonstruciji TE idu u skladu sa planom, iako globalna kriza u određenoj mjeri utiče na realizaciju svih, pa i mnogo manjih projekata.

”Imajući u vidu stranog partnera iz Kine kao glavnog izvođača radova, osjeća se problem u transportu roba, ali i ljudi ka Crnoj Gori i iz nje. Sve to unosi određenu dozu brige, ali radovi i isporuke zasada teku bez kašnjenja i od izvođača nemamo najave o mogućim kašnjenjima”, rekao je Rovčanin.

Radovi na ekološkoj rekonstrukciji TE počeli su 27. aprila i planirano je da budu završeni do 15. oktobra 2024, kada će, ako sve bude teklo po planu, sva postrojenja biti puštena u probni rad. Ekološku rekonstrukciju TE radi konzorcijum kojeg čine kineska kompanija DEC International, Bemax, BB solar i Permonte.

Vrijednost radova je oko 60 miliona EUR bez poreza na dodatu vrijednost (PDV), od čega je 45 osnovni ugovor, a 15 miliona odnosi se na adaptaciju kotla.

”U toku su građevinski radovi koji su preduslov za početak bilo koje vrste drugih radova. Gro tih radova je završen i očekujemo da sa prolaskom građevinske sezone u Pljevljima, novembar mjesec najkasnije, budu kompletno završeni”, kazao je Rovčanin.

On tvrdi i da tokom sljedeće godine neće biti zastoja u radu TE zbog ekološke rekonstrukcije.

”Tokom sljedeće godine, imajući u vidu plan, neće biti zastoja kada su u pitanju radovi na ekološkoj rekonstrukciji. Zastoj sljedeće godine biće isključivo u skladu sa bilansom električne energije za 2023. godinu, a to je iz potreba redovnog godišnjeg remonta postrojenja Termoelektrane”, naveo je Rovčanin.

Projekat ekološke rekonstrukcije sastoji se iz osam segmenata, a trenutno se izvode radovi na šest postrojenju za odsumporavanje, preradi otpadnih voda, startnoj kotlarnici, rashladnom tornju, postrojenju za transport pepela u šljake i prigušivaču buke.

”Radovi na denox postrojenju izvodiće se na kraju ekološke rekonstrukcije. Plan je da ti radovi počnu krajem naredne ili početkom 2024. godine. Dopremanje pojedinih elemenata opreme očekuje se već u prvoj polovini naredne godine”, rekao je Rovčanin.

Otvaranje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za projekat toplifikacije Pljevlja, koji je jedan od segmenata ekološke rekonstrukcije, trebao je da bude 9. septembra, ali su rokovi morali biti pomjereni zbog sajber napada, jer sajt Uprave za javne nabavke nije radio.

”U ovom mjesecu se očekuje izbor najpovoljnijeg ponuđača i zaključenje ugovora za izvođenje prve faze u vrijednosti od 2,5 miliona EUR. Uprava za javne radove je u kapitalnom budžetu zaokružila finansiranje druge i treće faze magistralnog toplovoda, pa će kompletan posao biti iznad deset miliona EUR”, kazao je Rovčanin.

Skoro polovina novca koja će biti utrošena na ekološku rekonstrukciju TE odnosiće se na izgradnju postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova. Trenutno su emisije sumpornih oksida iz TE šest hiljada miligrama po metru kubnom, a po evropskim direktivama dozvoljene emisije su do 130 miligrama po metru kubnom. Emisije ugljen dioksida nijesu tretirane ekološkom rekonstrukcijom, a EPCG plaća emisije CO2 po uredbi Vlade 24 evra po toni u Eko fond, iz kojeg se finansiraju ekološki projekti.

Otvaranje tendera za izbor najpovoljnijeg ponuđača za projekat toplifikacije Pljevlja, koji je jedan od segmenata ekološke rekonstrukcije, trebao je da bude 9. septembra, ali su rokovi morali biti pomjereni zbog sajber napada jer sajt Uprave za javne nabavke nije radio.

”U ovom mjesecu se očekuje izbor najpovoljnijeg ponuđača i zaključenje ugovora za izvođenje prve faze u vrijednosti od 2,5 miliona EUR. Uprava za javne radove je u kapitalnom budžetu zaokružila finansiranje druge i treće faze magistralnog toplovoda, pa će kompletan posao biti iznad deset miliona EUR”, kazao je Rovčanin.

 

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije