fbpx
NaslovnicaMINA BusinessReferendum o nafti bi koštao dva miliona EUR

Referendum o nafti bi koštao dva miliona EUR

Cetinje, (MINA-BUSINESS) – Sprovođenje klasičnog oblika referenduma o eksploataciji nafte i gasa koštalo bi Crnu Goru dva miliona EUR, a šteta prekidanja istraživanja koje je započeto bi iznosila oko 100 miliona EUR, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić.

On je na premijerskom satu u Skupštini, ogovarajući na pitanje predsjednika kluba poslanika Crno na bijelo, Miloša Konatara, da li će Vlada podržati inicijativu za održavanje referenduma, kazao da bi prvi bio spreman za sprovođenje referduma koji bi malo koštao.

“Ja bih sa zadovoljstvom prihvatio da svako pitanje koje predstavlja sukob mišljenja, struke, nauke, NVO sektora i medija, riješimo referendumom”, rekao je Krivokapić.

On je kazao da su obnovljivi izvori energije neminovnost, a da će se Vlada zalagati za sve ono što je demokratija.

“Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić, ima priču o jednoj platformi, ali ne može da garantuje pouzdanost identifikacije. A da imamo referendum koji malo košta, a nije pouzdan, to bi bila loša poruka”, smatra Krivokapić.

On je dodao da je spreman da prihvati sve ono što je najbolje rješenje, pa i da se taj sistem isproba i da to bude test.

“Ova Vlada se opredijelila za ekološku državu, a što se tiče posla istraživanja nafte i gasa, ugovor je potpisan 2015. godine, i jedan je od rijetko dobrih ugovora koji je ova prethodna valst uradila, u smislu korišćenja najvećih standarda u tom dijelu”, naveo je Krivokapić.

On je kazao da postoji vrlo zanemarljiv negativni uticaj na životnu sredinu.

Konatar je kazao da je Građanski pokret URA protiv istraživanja nafte i gasa.

„U 21. vijeku ako želimo da gledamo u budućnost moramo se okrenuti obnovljivim izvorima energije. Kako kažu građani, neka tako bude“, rekao je Konatar.

On je dodao da mu je drago što je Krivokapić ostavio mogućnost da se referendum održi.

“Mislim da bi to bio korak u pravom smjeru i da to organizujemo po ugledu na Švajcarsku”, naveo je Konatar.

Najčitanije