fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazmotriće preusmjeravanje sredstava za potrebe ŽICG-a

Razmotriće preusmjeravanje sredstava za potrebe ŽICG-a

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada će na nekoj od narednih sjednica, nakon dostavljanja neophodnih informacija od Željezničke infrastrukture (ŽICG), zauzeti zajednički stav o preusmjeravanju nedostajućih sredstava za potrebe tog preduzeća, saopšteno je iz Ministarstva kapitalnih investicija.

Državni sekretar za željeznički saobraćaj u Ministarstvu Miloš Rajović je, sa saradnicima iz Direktorata za željeznički saobraćaj, održao sastanak sa predstavnicima Željezničke infrastrukture, direktorom Uprave za željeznicu i državnim sekretarom u Ministarstvu finansija Milošem Medenicom, u cilju planiranih prioritetnih aktivnosti koje je neophodno sprovesti na građevinskim i elektrotehničkim infrastrukturnim sistemima u cilju održavanja javne mreže pruge za nesmetano funkcionisanje željezničkog saobraćaja.

Predstavnici ŽICG-a upoznali su sagovornike sa problemima sa kojima se u radu susreće to preduzeće i zatražili od predstavnika nadležnih institucija što skorije reagovanje u vidu zauzimanja zajedničkog stave, na nivou Vlade, kako bi se u najkraćem roku obezbijedila nedostajuća budžetska sredstva u svrhu saniranja i održavanja pruge, te i za ostale potrebe tekućeg održavanja cjelokupnog sistema.

„Kako je bezbijednost prevoz putnika i robe jedan od glavnih prioriteta, a ljudski resurs u ovom preduzeću opterećen do krajnjih granica, potrebno je, u kratkom roku, obezbijediti novčana sredstva i realizovati proces preusmjeravanja sredstava za potrebe održavanja operativnih sistema u ovom društvu“, navodi se u saopštenju.

Zajednički je stav, da je, sa strane predstavnika ŽICG, neophodno dostaviti informaciju, uz detaljno obrazloženje trenutnog stanja i potrebe da se izdvoje sredstva za planirane radove na građevinskim i elektrotehničkim operativnim sistemima, a da se, na nekoj od narednih sjednica Vlade, zauzme zajednički stav o preusmjeravanju nedostajućih sredstava za potreba tog preduzeća.

Takođe, kako je saopšteno, održan je i sastanak predstavnika ministarstava kapitalnih investicija i finansija, Uprave za željeznice i menadžmenta privrednih društava sa željeznice, Željezničkog prevoza (ŽPCG) i Održavanja željezničkih voznih sredstava (OŽVS).

“Razmatrane su inicijative ova dva privredna društva, modaliteti u vezi rješavanja zaostalog poreskog duga, kao i predlozi za investiciona ulaganja u narednom periodu, s obzirom na planirane državne garancije u ovim segmentima željeznica, koji se bave prevozom putnika i održavanjem voznih sredstava”, navodi se u saopštenju.

Zaključak je da je potrebno da ova dva preduzeća urade detaljne biznis planove rada za poslove u narednim godinama, sa preciziranim ulaganjima i načinima za njihovo ostvarivanje.

Iz Ministarstva finansija je naglašeno da treba sve aktivnosti koordinirati sa Agencijom za zaštitu konkurencije.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije