fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRazmotriće mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu

Razmotriće mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Vlada i Ministarstvo finansija pratiće dešavanja na tržištu kapitala i razmotriti mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu, saopštio je državni sekretar Ministarstva finansija, Agron Ibrahimi.

„Od velike je važnosti da Ministarstvo finansija i Vlada prate dešavanja na tržištu kapitala i u slučaju adekvatnih ponuda aktivno učestvuju u kupovini akcija. Ovo uključuje kupovinu akcija u samoj Montenegroberzi što bi doprinijelo i institucionalnom prisustvu države na ovom dijelu tržišta“, rekao je Ibrahimi na sjednici Vlade.

On je, obrazlažući Informaciju o važnosti učestvovanja države Crne Gore na tržištu kapitala, kazao da proaktivna uloga države u sferi javnih finansija podrazumijeva i prisustvo na tržištu kapitala.

„Intencija države je da u budućnosti ima značajniju ulogu na ovom tržištu i za očekivati je da u saradnji sa institucijama tržišta kapitala koordinirano radi na stvaranju povoljnijeg i sigurnijeg ambijenta za investicije“, naveo je Ibrahimi.

On smatra da se jačanje prisustva na tom tržištu može dovesti u vezu sa potencijalnim daljim zaduživanjem.

„Dešavanja na globalnom tržištu reflektuju se na više kamatne stope pa je neophodno razmotriti mogućnost zaduživanja na domaćem tržištu. Neophodno je preduzeti aktivnosti u kojima bi se vratilo povjerenje i sigurnost u tržište kapitala, a s druge strane državi omogućilo da se jeftinije i lakše zadužuje na domaćem tržištu“, rekao je Ibrahimi.

U dijelu zaduživanja je, kako je ocijenio, neophodno razmotriti mogućnost emitovanja obveznica finansijskim institucijama i pojedincima na domaćem tržištu.

„Ministarstvo finansija u saradnji sa partnerima kao što su Komisija za tržište kapitala i Montenegroberza mogu doprinijeti vraćanju povjerenja u tržište kapitala, kao i većoj sigurnosti prilikom ulaganja svakog od učesnika na tržištu“, saopštio je Ibrahimi.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Luka Virpazar i dalje samo na papiru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Ministarstvo saobraćaja i pomorstva za sada nema precizne rokove kada će...