fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRaste interesovanje turskih privrednika za Crnu Goru

Raste interesovanje turskih privrednika za Crnu Goru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Interesovanje turskih privrednika za Crnu Goru i potencijale Kojima raspolaže kada su u pitanju obnovljivi izvori energije raste, ali treba raditi na stvaranju povoljnijeg poslovnog ambijenta, smatraju ministar energetike i rudarstva, Saša Mujović i turski ambasador Bariš Kalkavan.

Oni su se sastali kako bi razgovarali o mogućnostima konkretizovanja saradnje u oblasti energetike i rudarstva između dvije države.

Kako je Kalkavan rekao, Turska već ima značajno iskustvo u toj oblasti, kako u pogledu razvoja novih tehnologija, tako i u dijelu stručnog kadra. On je takođe naveo da postoji dobra saradnja između turskih i crnogorskih privrednika i da će se ta saradnja, u narednom periodu, snažiti kroz rad Turske privredne komore koja je aktivna u Crnoj Gori.

Mujović je naveo da postoji prostor da se poboljša poslovni ambijent u Crnoj Gori i jedan od prioriteta biće dalje usklađivanje nacionalnog zakonodavnog okvira sa evropskim.

“Crnoj Gori su potrebni ozbiljni investitori, budući da je pred nama period intenzivnog planiranja i izgradnje infratsrukture u svim oblastima, pa tako i u energetici”, rekao je Mujović.

On je predstavio neke od razvojnih projekata kojima će se posebno posvetiti pažnja u periodu koji slijedi, kao što je izgradnja cementare u Pljevljima, rudnik uglja Berane, željezara Nikšić, a takođe je bilo riječi i o daljim planovima Vlade kada su u pitanju hidro i solarni potencijali.

Kalkavan je informisao Mujovića da zainteresovane turske kompanije sa pažnjom prate javne pozive i tendere, kako bi na vrijeme bili informisani o svim projektima koje država Crna Gora namjerava da realizuje i kako bi blagovremeno mogli iskazati svoje interesovanje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije