fbpx

Rast većine indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u četvrtak su porasli, zahvaljujući usponu cijena dionica Boeinga i Facebooka, dok je u očekivanju ishoda trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine Nasdaq blago pao.

Dow Jones je ojačao 0,64 odsto na 26.384 boda, dok je S&P 500 porastao 0,21 odsto na 2.879 bodova. Nasdaq indeks oslabio je 0,05 odsto na 7.891 bod, prenosi Hrportfolio.

Trgovinski pregovori između SAD-a i Kine nastavljeni su u četvrtak u Vašingtonu dok dvije zemlje nastoje da postignu dogovor kojim bi se završio carinski rat, koji je prošle godine negativno uticao na dvije najveće svjetske ekonomije.

Predsjednik SAD-a Donald Trump rekao je da su dvije zemlje vrlo blizu postizanja sporazuma, koji bi mogao biti objavljen u roku od četiri sedmice. Trump je uoči sastanka sa zamjenikom kineskoga premijera Liu Heom rekao da je postignut dogovor o nekim od težih točaka sporazuma, ali da još postoje razlike koje treba premostiti.

“Jako smo blizu postizanju sporazuma. To ne znači da je postignut, ali svakako smo mu sve bliže. I čini mi se da ćemo za četiri sedmice, manje ili više, koliko god vremena bude trebalo, moći da objavimo nešto monumentalno”, rekao je Trump.

Osim nade ulagača da će sporazum uskoro biti postignut, pozitivno su na tržište uticali i dobri podaci s američkog tržišta rada.

Broj zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošle sedmice na najniži nivo u 49 godina, što ukazuje na snažno tržište rada, uprkos usporavanju rasta ekonomije.

Rast S&P 500 indeksa najviše se zahvaljuje oporavku cijena dionica Boeinga, 2,9 odsto, i Facebooka, 1,4 odsto, nakon što su prethodnih dana bile pod pritiskom. S druge strane, Nasdaq je blago pao zbog pritiska na dionice Microsofta i Tesla Motorsa.

Cijena dionice Tesle potonula je više od osam odsto, nakon što je objavljeno da je u prvom tromjesečju broj isporuka tog proizvođača električnih automobila pao 31 odsto.

Zahvaljujući rastu u četvrtak, S&P 500 indeks je dostigao najviši nivo u šest mjeseci, nadoknadivši gotovo sve gubitke od kraja prošle godine kada je oštro pao zbog povećanja kamata Feda, usporavanja rasta globalne ekonomije i carinskog rata između Kine i SAD-a.

Sada je S&P 500 udaljen samo 1,75 odsto od svog rekordnog nivoa, dostignutog krajem septembra prošle godine.

Na evropskim berzama u četvrtak se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 odsto na 7.401 bod, a pariski CAC 0,09 odsto na 5.463 boda. Frankfurtski DAX ojačao je 0,28 odsto na 11.988 bodova.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...