fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast naplate prihoda u prvih pet mjeseci

Rast naplate prihoda u prvih pet mjeseci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) ostvarila je petomjesečnu bruto naplatu prihoda od 702,8 miliona EUR, što je 138,4 miliona EUR ili 24,5 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Ostvarena naplata od januara do kraja maja ove godine premašila je i planirane prihode, 95 miliona EUR ili 15,6 odsto.

„Nastavlja se trend rasta naplate, a najznačajniji je zabilježen kod poreza na dobit pravnih lica i dodatu vrijednost (PDV), kao i doprinosa“, navodi se u saopštenju PU.

Po osnovu poreza na dobit preduzeća naplaćeno je 186 miliona EUR, 46 odsto više nego u uporednom periodu i 34,4 odsto više nego što je planirano.

Naplata PDV-a je iznosila 170,3 miliona EUR, što je 21 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a 4,5 odsto iznad plana.

Naplata doprinosa za pet mjeseci je iznosila 226,8 miliona EUR, što je 13 odsto više nego u istom periodu prošle godine, a osam odsto više u odnosu na planirane prihode.

„Poreska uprava se zalaže za jačanje proaktivne komunikacije, servisnog pristupa prema poreskim obveznicima i usmjerava djelovanje na jednoobraznu primjenu propisa, u korist građana i države“, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Sabaljenka pobjendica US Opena

Podgorica, (MINA) - Bjeloruska teniserka Arina Sabeljenka pobjednica je US opena. Ona je u Njujorku,...