fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa

Rast indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je objavljeno da proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum kompanija Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 blago je ojačao na 776,46 poena, a MONEX neznatno na 9.970,91 bod.

Promet, realizovan kroz 14 transakcija, iznosio je 137,35 hiljada EUR i bio je 11,5 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale su dionice Robne kuće Nikšićanka, koje su koštle 85 centi.

U srijedu je na berzi prodato 14,21 odsto akcija Robne kuće Nikšićanka za ukupno 60,22 hiljade EUR. Prodata količina akcija Robne kuće Nikšićanka odgovara udjelu koji, prema podacima Centralnog klirinškog depozitarnog društva (CKDD), ima nikšićki Neksan. Milosava Žugić iz Nikšića posjeduje 31,25 odsto akcija Robne kuće, Mil-Pop 24,74 odsto, CD-OIF HLT fond 18,53 odsto, Ljubica Kostić iz Podgorice 4,01 odsto, a Dragan Narančić iz Nikšića 1,8 odsto. Ostali dioničari imaju manje od jedan odsto akcija Robne kuće Nikšićanka.

Akcije Jugopetrola su ove sedmice porasle 1,9 odsto na 11 EUR, dok su dionice Luke Bar neznatno oslabile na 27,19 centi.

Trgovano je akcijama Poslovno logističkog centra Morača, Luke Kotor i Port of Adrie, koje su u petak koštale 3,51 EUR, odnosno 4,06 EUR i 11,5 centi. Dionice Montecarga koštale su 19,82 centa, a Željezničkog prevoza 2,84 centa.

Sedmicu je obilježila informacija da proizvodnja ugljovodonika na ležištu koje buši konzorcijum Eni i Novatek u crnogorskom podmorju neće biti moguća, jer je bušotina, prema informacijama koncesionara, suva.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija su kazali da su koncesionari došli do kraja bušotine i prikupljene uzorke poslali u Milano, ali da taj izvještaj još nije gotov.

Organizovana je prezentacija na kojoj su koncesionari saopštili da su poroznost i propusnost osnovne karakteristike ležišta, da su jako nepovoljne i da nijesu onakve kakve su očekivali.

Eni i Novatek su u martu prošle godine počeli prvo istražno bušenje nafte u crnogorskom podmorju. Vlada je u decembru odobrila produženje prvog perioda istraživanja iz ugovora o koncesiji za šest mjeseci, zbog poteškoća operativne i geološke prirode na koje se naišlo u toku procesa bušenja.

Ove sedmice je objavljena informacija i da je deficit javnih finansija u prošloj godini, prema preliminarnim podacima Ministarstva finansija i socijalnog staranja, iznosio 86,7 miliona EUR ili 1,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

“Deficit je manji u odnosu na planirani 81,8 miliona EUR ili 48,5 odsto, dok je u odnosu na deficit ostvaren u 2020. godini manji 377,9 miliona EUR ili 81,3 odsto. Shodno tome, u prošloj godini značajno je smanjen deficit javnih finansija kao posljedica prevashodno oporavka naplate javnih prihoda sa jedne, odnosno smanjenja diskrecione potrošnje sa druge strane”, objasnili su iz Ministarstva.

Vlada je ove sedmice usvojila Informaciju o kreditnom zaduženju Monteputa od sedam miliona EUR kod Investiciono razvojnog fonda (IRF), kako bi se finansirala nabavka opreme i mehanizacije neophodne za održavanje prioritetne dionice auto-puta od Smokovca do Mateševa.

Zaduženje je predviđeno finansijskim planom Monteputa za ovu godinu, na koji je Vlada dala saglasnost.

Ove sedmice je objavljeno i da je ukupan promet na Montenegroberzi u decembru iznosio 656,82 hiljade EUR, što je 89 odsto manje nego u novembru.

„U poređenju sa decembrom 2020. godine, promet je manji 70 odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 28,56 hiljada EUR, a veći dio, odnosno 72 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navedeno je u Biltenu Montenegroberze.

U decembru je trgovano 23 dana i zaključeno je 113 transakcija. Od ukupnog broja transakcija, 48 odsto je zaključeno na berzanskom tržištu.

„Trgovinom akcijama 25 kompanija, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je 625,55 hiljada EUR prometa ili 95 odsto ukupnog i zaključeno je 107 transakcija“, dodaje se u Biltenu.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...