fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast indeksa i prometa

Rast indeksa i prometa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i prometa obilježili su na Montenegroberzi sedmicu u kojoj je Skupština usvojila Zakon o budžetu za ovu godinu.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 ojačao je neznatno na 777,65 poena, a MONEX 1,1 odsto na 11.293,4 boda.

Promet, realizovan kroz 46 transakcija, ove sedmice je iznosio 182,45 hiljada EUR i bio je 3,7 puta veći od prošlosedmičnog. Najveći udio u prometu imale akcije Hipotekarne banke, čija je vrijednost 100 EUR za jednu.

Rasle su akcije Crnogorskog Telekoma 10,6 odsto na 1,36 EUR i Zetatransa deset odsto na 93,5 centi. Gubile su dionice Jugopetrola tri odsto na 9,7 EUR, Hotelske grupe Budvanska rivijera 2,5 odsto na pet EUR, Elektroprivrede 1,8 odsto na 3,33 EUR i Crnogorskog elektroprenosnog sistema 1,2 odsto na 82 centa.

Trgovano je akcijama Solane “Bajo Sekulić” i Poslovno logističkog centra Morača, koje su na kraju radne sedmice koštale 1,4 EUR, odnosno 3,65 EUR. Dionice Mehanizacije i programata su sedmicu završile na 1,7 EUR, a Republičkog zavoda za urbanizam i projektovanje na 40 centi.

Poslanici su u četvrtak usvojili Zakon o budžetu za ovu godinu, kojim je predviđen ukupan iznos primitaka i izdataka od skoro 2,46 milijardi EUR. Izvorni prihodi budžeta za ovu godinu planirani su u iznosu od 1,88 milijardi EUR ili 40,6 odsto procijenjenog bruto domaćeg proizvoda (BDP), koji iznosi 4,64 milijarde EUR, i u odnosu na ostvarene u prošloj godini veći su 240,9 miliona ili 14,7 odsto.

Ukupni izdaci budžeta planirani su na nivou od 2,02 milijarde EUR ili 43,6 odsto BDP-a i u odnosu na preliminarno ostvarenje u prošloj godini manji su 45,3 miliona EUR ili 2,2 odsto.

U strukturi ukupnih rashoda, tekuća budžetska potrošnja planirana je na nivou od 1,82 milijarde EUR ili 39,2 odsto BDP-a, dok je kapitalni budžet planiran u iznosu od 203,5 miliona EUR odnosno 4,4 odsto BDP-a.

Ministar finansija i socijalnog staranja, Milojko Spajić, saopštio je da je Skupština usvojila sanacioni, programski i pravedan budžet, koji je sigurno najbolji u istoriji u okolnostima pada BDP od 15,2 odsto i raznih drugih poteškoća.

“Budžet je dugo čekao zbog objektivnih okolnosti, ali i raznih opstrukcija”, napisao je Spajić na svom Twitter profilu nakon usvajanja.

On je prethodno, na sjednici skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet, povukao amandman na budžet, kojim je bilo predviđeno zaduživanje u iznosu od 900 miliona EUR zbog, kako je objasnio, mira u kući.

„Radi mira u kući i duha kompromisa koji treba da nađemo na svim nivoima vlasti, radi neprovociranja bilo kakvih političkih konotacija, želim da povučem amandman“, rekao je Spajić na sjednici Odbora.

Prethodno je poslanik Demokratskog fronta (DF), Dejan Đurović apelovao na Spajića da povuče amandman, jer u suprotnom, ukoliko postane sastavni dio budžeta, neće imati podršku DF-a.

Đurović je saopštio da DF neće podržati nijednu odluku Vlade nakon, kako je kazao, nedoličnog ponašanja premijera Zdravka Krivokapića u srijedu u parlamentu.

Poslanici u Skupštini nijesu usvojili Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza, kojim je bilo predviđeno da rok za moratorijum na kredite bude tri mjeseca.

Predlog zakona podnijeli su poslanici Socijaldemokratske partije (SDP), Raško Konjević i Draginja Vuksanović Stanković, koji su objasnili da su to uradili, između ostalog, i zbog stanja crnogorske privrede, dominantno malih i srednjih preduzeća koja su kreditno opterećena, a čije poslovanje je dobrim dijelom narušeno pandemijom koronavirusa.

Ove sedmice je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja objavljeno da je ukupan državni dug, bez depozita, na kraju marta iznosio skoro 4,1 milijardu EUR ili 88,37 odsto BDP-a.

“Tokom prvog kvartala došlo je do smanjenja državnog duga u odnosu na četvrti kvartal prošle godine, oko 233,4 miliona EUR, prije svega usljed otplate duga po osnovu euroobveznica emitovanih 2016. godine u iznosu od 227,45 miliona EUR”, rekli su iz Ministarstva.

Ukupan državni dug sa depozitima iznosio je 3,57 milijardi EUR ili 77 odsto BDP-a.

“Spoljni dug iznosio je 3,64 milijarde EUR, odnosno 78,56 odsto BDP-a, dok je unutrašnji bio 454,76 miliona EUR, odnosno 9,81 odsto BDP-a. Depoziti su na kraju marta iznosili 527,26 miliona EUR, uključujući 38,45 hiljada unci zlata, čija je vrijednost 55,38 miliona EUR ili 11,37 odsto BDP-a”, navodi se u izvještaju o državnom dugu objavljenom na sajtu Ministarstva.

Monstat je sredinom sedmice objavio podatak da je BDP Crne Gore u prvom kvartalu pao 6,4 odsto.

BDP je, prema preliminarnim rezultatima, u prvom kvartalu iznosio 865 miliona EUR, dok je u istom periodu prošle godine bio 917,4 miliona EUR.

Ovu sedmicu je obilježila i informacija da je Predsjednik Privredne komore (PKCG), Vlastimir Golubović, podnio ostavku.

On je u obraćanju Upravnom odboru PKCG kazao da je, iako je posao obavljao savjesno, profesionalno i u najboljem interesu institucije, odlučio da taj, a posebno opšti interes privrednika, stavi iznad interesa profesionalne karijere.

“Zbog toga danas skraćujem svoj mandat na mjestu predsjednika PKCG, što je jednako podnošenju ostavke, uz istovremeno ostavljanje propisanog vremena da se u zakonitoj proceduri izabere novi predsjednik”, naveo je Golubović.

On je rekao da želi da se ta njegova odluka na najbolji način razumije u Upravnom odboru i Skupštini Privredne komore.

Najčitanije

Popravljena tri državna rekorda

Podgorica, (MINA) - Hitac Danijela Furtule u bacanju diska i tri državna rekorda obilježili...