fbpx

Rast dolara

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta prošle sedmice porasla jer bi zbog visoke inflacije američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed) mogla zaoštriti monetarnu politiku agresivnije nego što se očekivalo.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,6 odsto, na 96,03 boda.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,15 odsto, na 115,4 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, 0,9 odsto, pa je cijena eura skliznula na 1,135 USD.

Jačanje dolara uslijedilo je nakon izvještaja, objavljenog u četvrtak, koji je pokazao da su potrošačke cijene u SAD-u u januaru porasle 7,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, najsnažnije u 40 godina.

Podatak o većoj nego što se očekivalo inflaciji podstakao je očekivanja investitora da će Fed na sjednici u martu podići kamatne stope čak pola postotna boda, a ne samo 0,25 postotnih bodova.

Nakon objave podataka o snažnoj inflaciji oglasio se predsjednik Fedovog ogranka u Sent Luisu, James Bullard, poručivši u razgovoru za Bloomberg kako bi volio da do jula kamatne stope budu povećane za puni postotni bod.

Nakon Bullardovog komentara, na tržištu novca računa se da bi se ključna Fedova kamata do početka jula mogla kretati u rasponu od jedan do 1,25 odsto, a neki trgovci očekuju i više kamate.

Procjenjuje se da bi do kraja godine Fed mogao povećati ključne kamate u pet, a možda i više navrata.

U takvom okruženju prinosi na referentne desetogodišnje američke državne obveznice dosegnuli su nivo od dva odsto, prvi put od avgusta 2019. godine, što je podržalo kurs dolara.

I dok je dolar ojačao, euro je oslabio, nakon što je predsjednica Evropske centralne banke (ECB), Christine Lagarde stišala očekivanja o skorašnjem rastu kamatnih stopa u eurozoni izjavom u jednom intervjuu da bi njihovo povećanje sada samo naštetilo ekonomiji.

Lagarde je sedmicu prije, nakon sjednice ECB-a, prilično iznenadila ulagače signalima o mogućem prvom povećanju kamatnih stopa u više od deset godina kako bi se suzbila rekordno visoka inflacija.

Međutim, prošle sedmice Lagarde je nastojala da ipak stiša izraženija očekivanja o agresivnim potezima u ECB-ovoj monetarnoj politici.

Podršku dolaru pružaju i napetosti između SAD-a i Rusije u vezi Ukrajine jer američka valuta slovi za sigurno utočište kapitala u nesigurna vremena.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije