fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte u petak

Rast cijena nafte u petak

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte skočile su u petak na međunarodnim tržištima iznad 64 USD, jer trgovci strahuju da bi odblokiranje divovskog kontejnerskog broda koji je blokirao Suecki kanal moglo potrajati i na duže vrijeme smanjiti snabdjevanje naftom.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 2,12 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 64,07 USD. U četvrtak je zaključila trgovinu u minusu 2,48 USD.

Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 2,16 USD višoj cijeni, od 60,72 USD. U četvrtak je u vrijeme zatvaranja tržišta bio u minusu 2,62 USD, prenosi SEEbiz.

Trgovce su u četvrtak zabrinuli izgledi za potražnju u Evropi zbog novih mjera zaključavanja kojima vlade pokušavaju suzbiti širenje koronavirusa, pa je blokada Sueckog kanala zbog nasukanog ogromnog broda pala u drugi plan.

U petak se pažnja preusmjerila na Suec.

Egipatska uprava Sueckog kanala saopštila je da će se manevri odsukavanja nastaviti nakon jaružanja koje bi uskoro moglo biti dovršeno. Kompanija uključena u radove saopštila je u četvrtak da bi odsukavanje moglo potrajati sedmicama.

Od ukupno 39,2 miliona barela nafte dnevno u prošloj godini koja je putovala morem, kroz Suecki kanal dnevno je prošlo 1,74 miliona barela dnevno, prema podacima kompanije za praćenje prevoza nafte Kpler.

“Kroz kanal je prošlo i 1,54 miliona barela dnevno naftnih derivata, što odgovara oko devet odsto svjetske trgovine derivatima koji se prevoze morem”, objavio je Kpler.

Zbog blokade u Sueckom kanalu, vozarine u tankerskom prevozu gotovo su udvostručene u ovoj sedmici, a nekoliko je brodova preusmjereno na duže pomorske puteve.

Cijene na tržištima nafte podržava i zabrinutost zbog eskalacije geopolitičkih napetosti na Bliskom istoku. Jemenski Huti objavili su da su pokrenuli napade na objekte u vlasništvu Saudi Aramca.

Rast cijena podržavaju i očekivanja da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici na sastanku naredne sedmice vjerovatno zadržati ograničenja snabdjevanja.

Sedmicu uoči sastanka OPEC+ Abu Dhabi National Oil Company dodatno je srezao snabdjevanje azijskih kupaca u junu, deset do 15 odsto, nakon majskog reza za pet do 15 odsto, saznaje se iz nekoliko izvora.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 61,63 USD, te se nije znatnije promijenila u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije