fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte na 55 USD

Rast cijena nafte na 55 USD

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte prekoračile su u petak na međunarodnim tržištima nivo od 55 USD, podržane najavom Saudijske Arabije da će dodatno smanjiti proizvodnju, a trgovce je ohrabrio i rast svjetskih tržišta dionica.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 83 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 55,21 USD. Na američkom tržištu barel je poskupio 66 centi, na 51,49 USD, najviši nivo od kraja februara, prenosi SEEbiz.

Saudijska Arabija obećala je u ovoj sedmici da će smanjiti proizvodnju nafte u februaru i martu dodatni milion barela dnevno u sklopu dogovora kojim se većina proizvođača Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njihovih saveznika obavezala da će nastaviti smanjivati snabdijevanje.

Prošle godine OPEC+ smanjivao je snabdijevanje 7,7 miliona barela dnevno kako bi je uskladio sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa, a u januaru su povećali proizvodnju skromnih pola miliona barela dnevno.

Do kraja godine proizvodnja je trebalo da bude postupno povećana ukupno dva miliona barela dnevno, ali je Rijad uspio da nagovori partnere da odustanu od povećanja, ukazujući na nove blokade podstaknute ponovnim širenjem zaraze covida-19.

Podršku cijenama nafte pružao je i rast cijena dionica na svjetskim berzama. Indeks japanske burze Nikkei dostigao je najviši nivo u tri decenije jer su se investitori fokusirali na nadu u ekonomski oporavak tokom godine, a rast novozaraženih pao je nakratko u drugi plan.

Analitičari pak procjenjuju da bi cijene nafte u narednim mjesecima mogle bilježiti korekciju naniže ne bude li njihov rast podržala jača potražnja za gorivima.

Ozbiljna ograničenja mobilnosti u cijelom svijetu kako bi se zaustavilo širenje covida-19 i dalje pritiskaju prodaju goriva i slabe mogućnost oporavka potražnje za energentima u prvoj polovini godine.

Pandemija je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokosila naviše žrtava do sada, više od četiri hiljade ljudi u jednom danu, Kina je izvijestila o najvećem dnevnom rastu broja novozaraženih u više od pet mjeseci, a Japan bi mogao proširiti vanredno stanje i van šire tokijske regije.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici izvijestio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u četvrtak iznosila 53,84 USD, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije