fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u utorak na međunarodnim tržištima prema 68 USD, podstaknute prekidom libijskog izvoza i očekivanjima da će najnoviji podaci iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) signalizirati stabilan oporavak potražnje za energentima.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 67,6 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 24 centa višoj cijeni, od 63,62 USD, prenosi SEEbiz.

Libija je proglasila „višu silu“ na izvoz iz luke Hariga i upozorila da bi mjeru mogla proširiti i na druge djelove infrastrukture. Iz Harige bi se u aprilu trebalo izvoziti oko 180 hiljada barela nafte dnevno.

Agencija za ugljovodonike u godinu povećala je broj zaposlenih, a broj kvadrata po zaposlenom smanjili su – zapošljavanjem.

“Cijene podiže talas kupovina, nakon te objave. Međutim, potencijal za njihov rast u predstojećem periodu mogao bi ograničiti neumoljiv skok broja zaraženih”, rekao je Tamas Varga iz PVM-a.

Broj slučaja zaraze koronavirusom u svijetu premašio je 142,16 miliona, a skok u Indiji, trećem po veličini uvozniku nafte u svijetu, prigušuje optimizam da će se oporavak potražnje protegnuti na duži vremenski period.

Među azijskim zemljama izdvajaju se i Filipini koji prolaze kroz drugi talas zaraze i najava Hong Konga da će od 20. aprila na dvije sedmice obustaviti letove iz Indije, Pakistana i Filipina.

Podršku cijenama pružio je i slabiji dolar, koji jača kupovnu moć imaoca drugih valuta.

Trgovci će pažljivo pratiti i izvještaj Američkog instituta za naftu (API) o stanju američkih zalihama. Ekonomisti iz Reutersovog istraživanja očekuju da će pokazati pad zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 2,9 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici saopštila da je cijena barela referentne korpe nafte njenih članica u ponedjeljak iznosila 65,1 USD, što znači da je oslabila 11 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije