fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u četvrtak na međunarodnim tržištima prema 64 USD, podstaknute ohrabrujućim podacima iz evropske industrije i procjenama da će vodeći proizvođači nastaviti ograničavati snabdjevanje.

Na londonskom tržištu je cijena barela porasla 1,02 USD u odnosu na prethodno zatvaranje, na 63,76 USD. Na američkom tržištu se barelom trgovalo po 1,23 USD višoj cijeni, od 60,39 USD, prenosi SEEbiz.

Na tržištima je prevladao strah za potražnju zbog ponovnog uvođenja mjera zatvaranja u Evropi. Francuska je treći put uvela stroga ograničenja kretanja i poslovanja i zatvorila škole na tri sedmice kako bi zaustavila treći talas infekcija covidom 19.

Zabrinutost je izazvala prognoza Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznika, prema kojoj bi potražnja u ovoj godini zbog novog talasa zaključavanja trebalo da raste 300 hiljada barela dnevno slabije nego što su do sada očekivali.

OPEC+ trenutno smanjuje proizvodnju oko sedam miliona barela dnevno kako bi podržao cijene i smanjio prekomjernu ponudu. Saudijska Arabija nezavisno je smanjuje dodatnih milion barela dnevno.

Saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman saopštio je da oporavak tržišta još ni izdaleka nije završen.

Potpredsjednik ruske vlade Alexander Novak procijenio je da očekuje rast globalne potražnje za naftom u ovoj godini za pet do 5,5 miliona barela dnevno, navodi Reuters.

Podršku cijenama pružio je snažan rast aktivnosti u industriji eurozone, koji je zasjenio novi talas širenja virusa i mjere zatvaranja.

Istraživanje londonske firme Markit pokazalo je da su aktivnosti u industriji eurozone u martu porasle najsnažnije otkada ga je počela objavljivati prije gotovo 24 godine.

Trgovce je oraspoložio i plan američkog predsjednika Joea Bidena o ulaganjima u infrastrukturu i borbu protiv klimatskih promjena, vrijedan 2,3 biliona USD.

Odvojeno je OPEC na svojoj internet stranici objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u srijedu iznosila 63,07 USD, što znači da je pala 30 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije