fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena nafte

Rast cijena nafte

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice skočile više od šest odsto i dostigle najviše nivoe u godinu, što se zahvaljuje očekivanjima da će s oporavkom ekonomije ojačati potražnja za crnim zlatom.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle sedmice porasla više od šest odsto, na 59,34 USD, blizu najvišeg nivoa od kraja februara prošle godine, prenosi SEEbiz.

Na američkom tržištu, barel je poskupio gotovo devet odsto, na 56,85 USD, nedaleko najvišeg nivoa od kraja januara prošle godine.

Snažan rast cijena nafte najviše se zahvaljuje disciplini Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC) u poređenju sa sporazumom o smanjenju proizvodnje.

OPEC i njeni saveznici produžili su prošle sedmice sporazum o smanjenju proizvodnje, koji je prošle godine podržavao rast cijena, nakon oštrog pada na početku izbijanja koronakrize.

OPEC i njeni saveznici već duže vrijeme koordinirano smanjuju proizvodnju za 7,2 miliona barela dnevno kako bi je uskladili sa smanjenom potražnjom u vrijeme pandemije koronavirusa.

Zvaničnici iz OPEC-a saopštili su prošle sedmice da zalihe nafte u svijetu postupno padaju te da bi smanjena proizvodnja trebalo da zadrži tržište u deficitu u ovoj godini, uprkos sniženoj procjeni potražnje.

“Faktori podrške trenutno imaju veću težinu od negativnih kretanja. Dodatni saudijski rezovi od milion barela dnevno u ovom mjesecu garantuju da će se zalihe spuštati barem do kraja prvog tromjesečja”, kazao je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Zahvaljujući tome, prošle sedmice cijena barela na londonskom tržištu primakla se nivou od 60 USD.

Iznad tog nivoa zadnji put se kretala prije pandemije koronavirusa, kada su ekonomije bile otvorene, a ljudi su mogli slobodno putovati, što znači da je potražnja za gorivima bila puno veća.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će američki Kongres uskoro prihvatiti predlog predsjednika Joea Bidena o dodatnom paketu fiskalnih podsticaja ekonomiji vrijednom 1,9 biliona USD.

Republikanski zastupnici u Kongresu protive se još jednom izdašnom paketu podsticaja jer bi to dodatno povećalo budžetski deficit i javni dug, međutim demokrate imaju prevagu u oba doma parlamenta, pa ulagači vjeruju da će Bidenov predlog dobiti zeleno svjetlo.

Trgovce su ohrabrile i vijesti o napretku u distribuciji vakcine protiv covida-19. Nadaju se da će ubrzanje sprovođenja vakcinisanja doprinijeti ubrzanju oporavka globalne ekonomije od koronakrize, a time i rasta potražnje za naftom.

Ipak, čak ni optimisti, poput OPEC-a, ne očekuju da će se potražnja ove godine vratiti na nivo prije pandemije.

Tako su u prvoj sedmici februara cijene nafte nastavile snažno da rastu, nakon što su u januaru skočile gotovo osam odsto.

Prošle godine su zbog koronakrize cijene nafte pale više od 20 odsto.

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...