fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast cijena dionica

Rast cijena dionica

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim berzama cijene dionica prošle sedmice su porasle zahvaljujući dobrim poslovnim rezultatima kompanija i nadi da će novi paket podsticajnih mjera ubrzati oporavak američke ekonomije od koronakrize.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle sedmice porastao jedan odsto, na 31.458 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,3 odsto, na 3.934 poena, a Nasdaq indeks 1,7 odsto, na 14.095 bodova, prenosi SEEbiz.

Sva tri indeksa dostigla su nove rekordne nivoe, dok investitori očekuju nove fiskalne podsticaje, vrijedne 1,9 biliona USD, koje bi podržale oporavak američke ekonomije u pandemiji koronakrize.

Od početka februara Dow Jones je u plusu 4,9 odsto, S&P 5,9 odsto, a Nasdaq 7,8 odsto.

Pritom dolazi do promjena u predvodnicima na tržištu – popušta fokus na velike tehnološke firme, dok ciklički sektori, kao što su energetski, rudarski i finansijski, koji bi trebalo da imaju najviše koristi od novih podsticajnih mjera i oporavka ekonomije od koronakrize, dobijaju na zamahu.

Energetski sektor je samo od početka februara na Wall Streetu skočio oko 13 odsto.

VIX indeks ‘straha’ Čikaške berze opcija skliznuo je prošle sedmice ispod nivoa od 20 bodova prvi put od februara prošle godine, odnosno uoči izbijanja pandemije koronavirusa koja je uzdrmala američko tržište dionica.

To pokazuje da ulagači manje osiguravaju svoje portfelje od mogućeg pada cijena dionica.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati.

Od više od 350 kompanija iz sistema S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile izvještaje, njih više od 80 odsto nadmašilo je očekivanja po pitanju dobiti u četvrtom lanjskom tromjesečju.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa očekuju rast zarada kompanija u tom kvartalu tri odsto u odnosu na isti period prethodne godine, dok su na početku sezone objava poslovnih izvještaja očekivali pad od 10,3 odsto.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su prošle sedmice ojačale. STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica porastao je jedan odsto.

Pritom je londonski FTSE indeks porastao 1,55 odsto, na 6.589 bodova, a pariski CAC 0,8 odsto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX blago pao 0,04 odsto, na 14.049 bodova.

Na Tokijskoj berzi je Nikkei indeks skočio 2,6 odsto, na 29.520 bodova.

Najčitanije