fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRast berzanskih indeksa

Rast berzanskih indeksa

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u srijedu su porasli oko jedan odsto, zahvaljujući smirivanju situacije oko kineske kompanije Evergrande, a ulagače nijesu pokolebale poruke iz Fed-a da uskoro slijedi smanjenje podsticaja.

Dow Jones je ojačao jedan odsto na 34.258 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,95 odsto na 4.395 bodova, a Nasdaq indeks 1,02 odsto na 14.896 bodova, prenosi SEEbiz.

Od samog početka trgovanja ti su indeksi bili u pozitivnom području, jer se situacija u vezi kineske kompanije za nekretnine Evergrande smirila, nakon što je poručila da će platiti dospjele kamate na obveznice, čime je zasad izbjegla kolaps.

Ulagači vjeruju da će kineske vlasti uskočiti u pomoć, ako to bude potrebno i ako se pojavi rizik od prelivanja problema na cijeli sektor nekretnina.

Iako je nakon poruka Feda zavladala nesigurnost na tržištu, indeksi su do kraja trgovanja uspjeli da zadrže početne dobitke.

Čelnici američke centralne banke poručili su nakon dvodnevne sjednice da će, ako se nastavi oporavak privrede, uskoro smanjiti mjesečne iznose za kupovinu obveznica.

U saopštenju se sugeriše i da bi Fed mogao povećati ključne kamatne stope prije nego što se očekivalo.

Posljednjih sedmica na Wall Streetu vlada nesigurnost jer će Fed uskoro početi da smanjuje podsticaje, dok se oporavak privrede od koronakrize usporava.

Zbog toga je od 2. septembra, kada je dostigao rekordni nivo, S&P 500 indeks na gubitku oko tri odsto.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,47 odsto na 7.083 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,03 odsto na 15.506 bodova, a pariski CAC 1,29 odsto na 6.637 bodova.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...