fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici već godinama ne dočekuju dostojanstveno Praznik rada

Radnici već godinama ne dočekuju dostojanstveno Praznik rada

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Prvi maj, Međunarodni praznik rada, poznat kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti, već godinama radnici u Crnoj Gori ne dočekuju dostojanstveno i sa vjerom u bolju budućnost, ocijenjeno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

“Stope nezaposlenosti u proteklom periodu rasle su galopirajućom brzinom, dok su izostajale konkretne mjere za zaustavljanje ovog negativnog trenda. Radnici su često ostajali bez posla i bez mogućnosti da pronađu drugo zaposlenje, a ovo je naročito bilo izraženo tokom trajanja pandemije koronavirusa”, navodi se u saopštenju.

SNP se zalaže za sprovođenje aktivne politike zapošljavanja kroz otvaranje novih radnih mjesta i povećanje učešća zaposlenih u radno-aktivnoj populaciji, što su ključni preduslovi stabilnog i dugoročnog ekonomskog razvoja.

“Ovakva politika mora biti usklađena sa potrebama poslodavaca, ali i sa mogućnostima obrazovnog sistema, kako nam se ne bi dešavalo ono što čemu svjedočimo godinama – da u kontinuitetu fakulteti proizvode kadrove koji nemaju gdje da se zaposle. Na taj način smanjiće se i odliv naših mladih ljudi iz zemlje i njihov sve češći odlazak u inostranstvo”, rekli su u SNP-u.

U toj stranci smatraju da posebnu politiku država mora da osmisli i realizuje u odnosu na lica sa faktorom otežane zaposlivosti, osobe sa invaliditetom, lica koja su postala tehnološki viškovi i lica koja su dugo nezaposlena.

“Istovremeno, ukazujemo na važnost slobodnog, efikasnog i od političkog uticaja oslobođenog djelovanja sindikata. Oni moraju biti garanti zaštite prava zaposlenih koja su danas, nažalost, značajno redukovana i u velikom broju slučajeva se ne poštuju”, dodaje se u saopštenju.

Iz SNP-a su naveli da puno ostvarenje ustavnog principa socijalne pravde je jedno od njihovih temeljnih programskih načela. Socijalno odgovorna država, privrednici i pojedinci cilj su njihovog političkog angažmana, ali i uslov stabilnosti društva i održivog razvoja države.

“U tom duhu, SNP svim građanima čestita Međunarodni praznik rada i obećava da ćemo učiniti sve da Crna Gora postane istinska država socijalne pravde i poštovanja prava radnika”, zaključuje se u saopštenju.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Elektroprivreda maksimalna i nakon četvrtog kola

Podgorica, (MINA) - Šahisti Elektroprivrede zadržali su maksimalan učinak i nalaze se na čelu...