fbpx
NaslovnicaMINA BusinessRadnici MA ogorčeni izjavom Krivokapića

Radnici MA ogorčeni izjavom Krivokapića

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Predstavnici radnika Montenegro Airlinesa (MA) saopštili su da su ogorčeni izjavom premijera Zdravka Krivokapića da je ta avio-kompanija odumrla i poručili da su živi, ali bez primanja već pet mjeseci.

“Radnici su živi, ali je većina na petomjesečnom postu, koji nije iz vjerskih razloga nego zbog nemarnog odnosa Vlade”, rekao je za Dnevne novine predstavnik radnika MA, Miljan Perović.

Radnici su nezadovoljni i izjavom ministra kapitalnih investicija, Mladena Bojanića da će im biti isplaćena socijalna pomoć.

“Mi ne tražimo milostinju, niti smo prosjaci. Tražimo da nam se isplati pet plata, poveže radni staž i isplati socijalni program. Sve ovo nam pripada po zakonima ove države”, poručio je predstavnik radnika, Srđan Habić.

Prema njegovim riječima, ni Bojanić i ministar finansija, Milojko Spajić, im još nijesu odgovorili na dopise.

“Pitamo premijera ako je MA odumro zašto ne uvedu stečaj i prekinu agoniju. Da li su ministri na naš zahtjev smijenili određene rukovodioce ili se iza toga krije nešto veće, odnosno da možda Spajić i Bojanić štite nekog iz bivše strukture, pa zbog toga i ne ulaze u reviziju poslovanja”, pitao je Habić.

Predstavnik radnika, Valeri Đekić, rekao je da je počeo rad na održavanju aviona koji su prizemljeni.

“Radnici iz tehnike su prionuli na posao, da li pod prisilom i bez nadoknade, ne znamo pouzdano, ali mnoge stvari ukazuju na to”, tvrdi Đekić.

On je dodao da mnogih ključnih stvari još nema ni u najavi.

“Opravdano pitamo šta je sa Aktom o sistematizaciji kompanije ToMontenegro, zatim u čijem registru su kupljeni avioni, gdje su ugovori o kupovini? Toliko o transparentnosti”, rekao je Đekić.

Na onlajn sajtu Zaposli. me ToMontenegro je objavio oglase za zapošljavanje u novoj avio-kompaniji. Međutim, time je direktno prekšen Zakon o radu, koji u članu 24 decidno precizira da je poslodava dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje (ZZZ).

Oglasi nijesu objavljeni na sajtu Zavoda.

“Opravdano sumnjamo da je oglas nacrtan za određene osobe”, zaključio je Đekić.

Najčitanije

Minimalan trijumf Engleske, remi Danske i Slovenije

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Engleske pobijedili su večeras u Gelzenkirhenu selekciju Srbije 1:0, u...