fbpx
NaslovnicaMINA BusinessPU objavila Program unapređenja poštovanja poreskih obaveza

PU objavila Program unapređenja poštovanja poreskih obaveza

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Poreska uprava (PU) objavila je Program unapređenja poštovanja poreskih obaveza za narednu godinu, u kojem je fokus na djelatnostima koje predstavljaju najveći izvor prihoda i posjeduju najznačajniji fiskalni potencijal, ali ujedno nose i veliki rizik za poštovanje poreskih propisa.

Direktor PU, Miomir M. Mugoša, kazao je da ta institucija, uz snažnu posvećenost svih organizacionih cjelina i podršku eksperata Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), radi na implementaciji sveobuhvatne reforme.

“Među reformskim naporima posebno se izdvaja izgradnja pristupa poreskim obveznicima zasnovanog na rizicima, imajući u vidu da dobra međunarodna praksa ukazuje na potrebu definisanja prioriteta za postupanje prepoznavanjem obveznika sa najvećim stepenom rizika”, rekao je Mugoša u uvodnoj riječi Programa.

Prema njegovim riječima, njihov tretman ne smije podrazumijevati isključivo mjere inspekcijskog nadzora, već naprotiv, čitavu kombinaciju mjera iz segmenta svih poslovnih procesa, koji će dovesti do povećanja broja obveznika koji dobrovoljno ispunjavaju poreske obaveze na srednjeročnom i dugoročnom planu.

“Ovo opredjeljenje rezultiralo je izradom Plana za poštovanje poreskih propisa kojim su definisani ključni rizici za primjenu poreskih propisa i njihov tretman prema stepenu, djelatnosti i ključnim poslovnim procesima”, rekao je Mugoša.

Plan, kako je kazao, prepoznaje čitav set aktivnosti čijom realizacijom će se obezbijediti povećanje stepena poreske discipline usmjeravanjem resursa poreske inspekcije ka onim obveznicima kod kojih postoji najveći rizik za prikrivanje prihoda, i to tek nakon primjene ostalih mjera za podsticanje dobrovoljnog poštovanja poreskih propisa, kao što su komunikacija, saradnja i edukacija, stimulativne mjere naplate i jačanje uslužne funkcije poreskog organa.

“U Planu za poštovanje poreskih propisa za narednu godinu fokus je na djelatnostima koje predstavljaju najveći izvor prihoda u crnogorskoj privredi i posjeduju i najznačajniji fiskalni potencijal, ali ujedno sa sobom nose i veliki rizik za poštovanje poreskih propisa, naročito sa aspekta zapošljavanja radne snage i plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV)”, precizirao je Mugoša.

Plan, kako je dodao, jasno definiše zadatke pojedinačnih organizacionih cjelina PU, koje će sinergijskim djelovanjem raditi na povećanju stepena poreske discipline ciljnih grupa poreskih obveznika koristeći iskustva stečena tokom ove godine, kada je usvojen prvi Plan za poštovanje poreskih propisa, a koja pokazuju da preventivne mjere daju bolje rezultate na dugoročnom planu u odnosu na represivne mjere, zbog čega rizike za poštovanje propisa ne treba ublažavati isključivo kontrolom.

“Imajući u vidu navedeno, očekujem da će realizacija Plana za poštovanje poreskih propisa za narednu godinu dati doprinos jačanju stepena poreske disipline obveznika koji posluju u sektorima građevinarstva i turizima, ali i poslužiti kao osnova za planiranje koraka za tretman ostalih ciljnih grupa prema stepenu utvrđenog rizika i potrebi unapređenja poštovanja poreskih propisa”, zaključio je Mugoša.

Najčitanije