fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProtok interneta dovoljan za elektronsku fiskalizaciju

Protok interneta dovoljan za elektronsku fiskalizaciju

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora ima dovoljno jak internet protok kao podršku elektronskoj fiskalizaciji, predviđenoj Zakonom o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, koji stupa na snagu naredne godine, saopštili su predstavnici Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP).

“Kada se govori o dostupnosti usluga prenosa podataka, kao osnovnom preduslovu za realizaciju projekta elektronske fiskalizacije u prometu proizvoda i usluga, smatramo da je u Crnoj Gori preduslov ispunjen”, rekli su Pobjedi predstavnici EKIP-a.

Oni su dodali da za potrebe elektronske fiskalizacije nijeu potrebni naročito veliki prenosni kapaciteti.

“Smatramo da će trenutne brzine prenosa podataka u mrežama operatora, bilo da se radi o pristupu posredstvom žičanih ili bežičnitehnologija, biti sasvim dovoljne za uspješno obavljanje procesa fiskalizacije u realnom vremenu”, kazali su predstavnici EKIP-a.

Oni su naveli da je za 97 odsto stanovništva dostupna usluga prenosa podataka brzinom od najmanje deset megabita po sekundi (Mb/s) u makar jednoj od mreža mobilnih operatera, a veliki dio naseljene teritorije pokriven je i fiksnim širokopojasnim pristupom.

“Za onaj mali broj slučajeva, kada se djelatnost obavlja na lokaciji na kojoj je utvrđeno da usluga pristupa internetu nije dostupna, Zakon je predvidio mogućnost korišćenja fiskalnog servisa u on-lajn modu i naknadno slanje podataka o izdatim računima Poredskoj upravi”, objasnili su iz EKIP-a.

Oni su saopštili i da elektronske komunikacione mreže i infrastruktura omogućavaju primjenu najsavremenije tehnologije.

Najčitanije