fbpx
NaslovnicaMINA BusinessProizveli 50,89 miliona MWh energije

Proizveli 50,89 miliona MWh energije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Hidroelektrana (HE) Perućica, koja sjutra obilježava 59 godina postojanja, od početka rada proizvela je 50,89 miliona megavat sati (MWh) električne energije.

Iz Elektroprivrede (EPCG) saopšteno je da je u prvom kvartalu HE Perućica proizvela ukupno 239,46 hiljada MWh električne energije.

“Rekordna godina bila je 2010, kada je HE Perućica proizvela i elektroenergetskom sistemu Crne Gore isporučila 1,43 miliona MWh električne energije”, navodi se u saopštenju.

U narednom periodu pred menadžmentom i zaposlenim u HE Perućica, kao i menadžmentom Direkcije za razvoj i inženjering EPCG, je obiman i izuzetno zahtjevan posao revitalizacije opreme i postrojenja Elektrane, kao i stvaranje uslova za proširivanje proizvodnih kapaciteta.

“Uskoro se očekuje potpisivanje novog kreditnog aranžmana sa KfW bankom i početak rekonstrukcije i modernizacije HE Perućica, vrijedan 33 miliona EUR, a do kraja 2020. godine trebalo bi da počnu pregovori o aranžmanu za ugradnju osmog agregata snage 58,5 MW i ukupne vrijednosti 23 miliona EUR”, rekli su iz EPCG.

Generatori u HE Perućica puštani su u pogon paralelno sa izgradnjom elektrane, u okviru tri faze. Prva dva generatora u pogonu su od 1960.godine. Dvije godine kasnije u pogon su puštena još tri, a 1976. i 6. i 7. agregat.

“HE Perućica smještena je u sjevernom dijelu Bjelopavlićke ravnice. Naziv je dobila po vrelu Perućica, koje izvire u njenoj neposrednoj blizini. Za proizvodnju električne energije HE Perućica koristi vode gornjeg toka rijeke Zete, odnosno vode koje iz Nikšićkog polja pri izuzetno povoljnom padu na kratkom rastojanju pokreću njene turbine”, kazali su iz EPCG.

U sastavu HE Perućica, čija instalisana snaga iznosi 307 MW su akumulacije Krupac, Slano i retenzija Vrtac, a dio sistema HE Perućica čini i pet malih hidroelektrana na teritoriji Podgorice, Kolašina, Cetinja i Šavnika.

Najčitanije

Tamara Vujovic

Vujović: Sloboda medija zajednička odgovornost svih društvenih aktera

Podgorica, (MINA) - Sloboda medija je zajednička odgovornost svih relevantnih društvenih aktera, poručila je...