fbpx
NaslovnicaMINA Business Procjene o američkoj proizvodnji iz škriljaca spustile cijene

 Procjene o američkoj proizvodnji iz škriljaca spustile cijene

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte spustile su se u utorak na međunarodnim tržištima prema 80 USD zbog procjena američke vlade da će proizvodnja nafte iz škriljaca u novembru dostići rekordni nivo.

Na londonskom tržištu cijena barela pala je 50 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 80,28 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 71,38 USD, prenosi SEEbiz.

Tržište je pritisnula procjena američke vlade da će proizvodnja nafte u sedam velikih bazena škriljaca u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) u novembru porasti 98 hiljada barela dnevno, na rekordnih 7,71 milion barela dnevno.

Najveću promjenu predstavlja procjena proizvodnje u permskom bazenu u saveznim državama Teksas i Novi Meksiko, gdje bi proizvodnja trebalo da poraste 53 hiljade barela dnevno, na 3,55 miliona barela dnevno.

“Proizvodnja nafte iz škriljaca u SAD-u nastavlja da raste nesmanjenom brzinom”, smatra Carsten Fritsch iz frankfurtskog ureda Commerzbanka.

On je dodao da je upravo povećanje američke proizvodnje nafte jedan od ključnih razloga što će globalno tržište nafte naredne godine vjerovatno biti obilno snabdjeveno.

Američka proizvodnja nafte postojano raste u proteklih pet godina i pretprošle sedmice dostigla je rekordna 11,2 miliona barela dnevno, ali infrastruktura ne uspijeva držati korak pa zalihe rastu.

“Gradnja cjevovoda i naftnih terminala koji će povezati permski bazen s američkom obalom Meksičkog zaliva predstavljaće veliki korak za američki izvoz sirove nafte”, rekao je na Reutersovom Globalnom forumu o nafti Harry Tchilinguirian iz francuske banke BNP Paribas.

U takvom okruženju pažnja trgovaca okreće se sedmičnim izvještajima o američkim zalihama.

Ekonomisti obuhvaćeni Reutersovom anketom u prosjeku procjenjuju da će izvještaj Američkog instituta za naftu (API), koje će biti objavljeno tokom dana, pokazati rast zaliha sirove nafte u prošloj sedmici 1,1 milion barela.

Pad cijena donekle su zakočili znakovi da se iranski izvoz možda smanjuje brže nego što se očekivalo uoči stupanja na snagu američkih sankcija iranskom naftnom sektoru početkom novembra.

Neki izvori u industriji naznačili su da je u prve dvije sedmice oktobra Iran izvozio blizu 1,5 miliona barela nafte dnevno u grupu zemlje koja uključuje Indiju, Kinu i Tursku. Poređenja radi, u aprilu, prije američkog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, izvozili su 2,5 miliona barela dnevno.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) izvijestila da je cijena barela referentne korpe njene nafte u ponedjeljak iznosila 79,31 USD, što znači da je bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS

Najčitanije

Budvanska rivijera i Lovćen u finalu Kupa

Podgorica, (MINA) – Rukometaši Budvanske rivijere i Lovćena igraće u finalu Kupa Crne Gore. Ekipa...